Startet instrumentverksted for å hjelpe barn og unge

Finn B. fikser musikkutstyr og gir det bort

– Det eneste det koster er litt tid, sier Finn Bjarne Hansen, som nå bruker dagene på å reparere musikkutstyr som han gir bort til noen som trenger det.

Like muligheter – Selv om vi er et rikt land, er det mange som ikke har råd til å skaffe instrumenter selv, sier Finn Bjarne Hansen, som har startet verksted for musikkutstyr. Der fikser han utstyret og gir det bort til barn og unge som trenger det.  Foto: Tor Martin Årseth

NAMDALSAVISA

NAMSOS: I to års tid har Hansen, på hobbybasis, fikset musikkutstyr som har trengt litt kjærlighet. Nylig reparerte han en bassforsterker, og la ut et innlegg på Facebook om at han ville gi den bort til noen som trengte den. Det ble et vendepunkt for den sjenerøse musikeren.

– Jeg ønsket å gi den bort til en ungdom som ikke hadde mulighet til å skaffe seg en selv. Umiddelbart fikk jeg masse henvendelser, og fant ut at det var et behov for et slikt tilbud.

Mange har ikke råd

Dermed var ideen om å ta virksomheten et skritt lengre sådd. Hansen tok skrittet fullt ut og startet en veldedig organisasjon kalt Foran fjøset. Dit kan privatpersoner, bedrifter og organisasjoner sende inn musikkutstyr, som etter reparasjon videreformidles. Målet er at barn og unge i lavinntektsfamilier skal få muligheten til å få musikkutstyr de ellers ikke ville hatt råd til.

– Selv om vi er et rikt land, er det mange som ikke har råd til å skaffe instrumenter selv. Jeg kjenner mange musikere som hadde det sånn selv da de var unge, og det er mange som allerede har donert mye utstyr, sier Hansen.

Støtte fra hele landet

Hittil har Hansen blitt møtt med åpne armer hos støttespillere, noe det etter hvert har blitt mange av.

– Alle sier ja, nesten før jeg rekker å legge fram planene. Det tok bare ei uke å få verkstedet opp og gå, noe jeg trodde ville ta mye lenger tid.

– I utgangspunktet spør jeg musikkforretningene om tekniske råd, men de lurer alltid på om det er noe jeg trenger. Det finnes mange gavmilde folk og forretninger, smiler Hansen.

For responsen ble overveldende. På kun et par-tre uker har utstyrsdonasjonene økt eksplosivt.

– Nå har jeg fått postsendinger ni dager på rad, og jeg venter på 12 nye fra hele landet.

– Hadde du forventet at ting skulle skje så fort?

– Nei, det har gått mye fortere enn jeg trodde, og jeg har ikke hatt tid til å tenke på noe annet de siste 14 dagene, sier Hansen.

Fikser det meste De fleste instrumenter går ei lysere framtid i møtet etter behandling fra Finn Bjarne Hansen. Han kan fikse det meste.  Foto: Tor Martin Årseth

 

Meningsfullt

Etter en dramatisk bilulykke på 2000-tallet ble Hansen ufør, og han har lett etter noe meningsfullt å fylle dagene med. Da ble musikken redninga.

– Nå har jeg funnet en veg å gå, og har noe å gjøre om dagene og være til nytte for andre. Dette er veldig meningsfullt og gir meg stor glede, forteller Hansen.

Foran fjøset er som sagt en veldedig organisasjon, og det skal ikke tas ut noen økonomisk gevinst.

– Det skal ikke tas ut penger, for det vil ta livet av prosjektet. Dette er ikke en brukthandel, men en videreforedling av musikkutstyr, sier Hansen.

Lange dager

Etter hvert skal Hansen også levere utstyr til andre veldedige organisasjoner, som videreformidler dem, men han vil også fortsette å gjøre dette selv.

– Det er bare å kontakte meg – alle får svar. For mange er det vanskelig å spørre om hjelp; det sitter langt inne. Men det er fint å snakke med folk og kunne hjelpe musikalske ungdommer som fikk har mulighet til å kjøpe utstyr selv.

Nå blir det mange lange dager for Hansen, men det tar han ikke så tungt.

– Det er en vinn-vinn-situasjon. Det føles godt å hjelpe, men det viktigste er mottakeren. Det er derfor jeg gjør dette. Det eneste det koster er litt tid.