Gammel, men fortsatt like god

NAMDALSAVISA

Katters gjennomsnittlige levealder har økt kraftig de siste ti årene. Du kan vanligvis forvente 14-16 fine år sammen med katten din og mange katter kan faktisk være i fin form til de er over 20. Med et observant øye kan du øke sjansen for en gylden alderdom hos din firbeinte venn.

Å eldes er en naturlig prosess. Forandringer kommer med årene, men alderdom i seg selv er ingen sykdom. Katten er et vanedyr, så vær oppmerksom på små forandringer. Ofte kan noe gjøres i tidlig fase.

Hva kan du gjøre for å sikre en god alderdom?

Daglig pelsstell er essensielt for en katt. Når de blir eldre, kan de av forskjellige grunner slurve med dette. Gjør det til en daglig rutine å børste pelsen. Det fjerner løse hår og løser floker, men stimulere også blodtilførsel i huden. Du styrker kontakten dere imellom og kan lettere oppdage endringer. Sjekk klørne ukentlig. Slites de ikke naturlig må de klippes regelmessig, ellers kan de vokse seg inn i poten.

Riktig ernæring ikke tull. Mange eldre katter blir tynne som en naturlig aldringsprosess. Godt energirikt for, som samtidig beskytter gamle nyrer og smører ledd, hjelper. Vær likevel oppmerksom på vekttap kan være et symptom på sykdom.

Regelmessige helsesjekker hos veterinæren kan identifisere mange sykdommer tidlig og tiltak med god effekt kan iverksettes. Spesialdietter kan enkelt holde mange kroniske sykdommer symptomfrie i lang tid.

Overvekt er ugunstig. Fete katter er utsatt for sukkersyke, slitasjegikt og hjertesykdom. Dyreklinikken din kan gi utmerket hjelp ved vektreduksjon. Det er viktig at vektredusering skjer sakte og kontrollert.

Regelmessig aktivitet er viktig. Ikke bare for vektkontroll, men også for generell fysisk og psykisk helse. Gamle ledd og muskler nyter godt av regelmessig bevegelse. Tilpass aktiviteten til kattens behov. Katten hopper kanskje ikke opp på vinduskarmen som før. Sett en stol eller lignende ved vinduet så hoppet ikke blir så høyt. Katten er neppe mindre interessert i å sitte ved vinduet, men det kan være stive ledd og muskler som hindrer den. Vær obs på forandringer som rask pust, ustø gange eller munnpusting. Dette er alvorlige symptomer hos en katt.

Gamle katter har gamle tenner. Tann- og tannkjøttsykdommer er smertefulle og er en årsak til at katter ikke vil spise. Sørg for at tenner blir sjekket ved helsesjekken og lytt til rådene du får.

En gammel katt tolerer stress dårligere. Har du en gammel katt, er dette IKKE tiden for å skaffe seg en kattunge. Katter er ikke flokkdyr og slike tiltak gagner sjeldent seniorkatten. Har du allerede flere katter, bør du være oppmerksom på små tegn på usosial atferd som kontroll av matfat og fluktruter. Katte- mobbing skjer i det skulte. Skjerm katten fra store familie/vennetreff ved å sette den i på et rolig rom. Redusert hørsel kan gjøre slike tilstelninger skumle.

Alder gjør katten mer sensitiv på temperaturforandringer. Vil den ikke ut i kulden, må den få slippe. Sørg for et godt og rent kattetoalett og tilgi den om den tisser litt utenfor. Treffsikkerheten kan bli vanskeligere med alderen, men den kan være mye god katt igjen for det.


10 tips for seniorkatten
  • Vær oppmerksom på forandringer
  • Sørg for regelmessig pelsstell
  • Ikke glem helsesjekken
  • Vedlikehold god og tilpasset ernæring
  • Påse god tannhelse
  • Tilrettelegg for fysisk aktivitet
  • Reduser stress
  • Sørg for behagelig romtemperatur
  • Tillat et innekattliv
  • Vær tolerant