«Voldsomt med sånn hyllest»

Mens artistkollegene hyllet Terje Tysland på scenen, satt hovedpersonen i godstolen ved scenekanten og tørket tårer.
NAMDALSAVISA

NAMSOS: – Det var jævla gøy og veldig spesielt. Jeg ble litt satt ut innimellom, sier Terje Tysland til NA et kvarter etter at sceneteppet ble dratt igjen i NTE Arena.

Mens 900 feststemte ventet spent i arenaen, toget hovedpersonen med gjester inn til tonene av «When the saints are marching in» to timer tidligere.

En stilig åpning på det som ble en magisk kveld.

Sterk opplevelse

40 år etter utgivelsen av «Stakkars klovn», ble det en sterk opplevelse for 66-åringen å høre andre artister framføre det legendariske albumet hans fra a til å i NTE Arena.

– Jeg har ikke løst noen koreakrise eller stoppet noen kriger, jeg har bare skrevet noen sanger. Så det er voldsomt med en sånn hyllest, sier Tysland.

– Nå har jeg fått noen ørtæver fra Namsos oppigjennom, så det er godt å få et klapp på skuldra, fortsetter han.

– At så mange fenomenale artister spiller låtene dine er veldig spesielt, og det burde kanskje vært mer av det. Når andre spiller låter jeg snekra på gutterommet, gir det plutselig det hele en ny vinkel. Flere ganger tenkte jeg «nei, var det det jag sa?», forteller Tysland

– Du får et nytt perspektiv, og det er artig at det finnes en ny generasjon med musikere som spiller musikken min. Da «Ka e du så glad for» kom i rap-versjon knakk jeg sammen, for det hadde jeg aldri sett for meg. Det var steikartig, sier Tysland, og fortsetter:

– Det har vært en stor opplevelse og en vitamininnsprøyting. Det gir meg en ny vinkel og inspirasjon til å skrive ny musikk.


"Heile livet" Åge Aleksandersen.  Foto: Bjørn Tore Ness

 

Åge: – Velfortjent

– Herlig, kort og godt. Og så velfortjent, sier Åge Aleksandersen om hyllesten av kompisen.

– Dette er et stilig prosjekt, sier han som delte scenen med Terje på låta «When I paint My masterpiece» før «Heile livet» sto for tur, med bistand fra Hanne Sørvaag.

– Å bære hele sangen alene, er veldig hyggelig å bli spurt om. Jeg er glad for at det ble den. Det passet meg bra.

– Hvordan vil du beskrive Terje?

– Han er ingen enkel kar. Men en veldig god venn, innleder Åge.

– Terje har mange sider, som er dyp kompleks på mange måter, fortsetter han.


Duett Hanne Sørvaag og Åge Aleksandersen framførte "Heile livet".  Foto: Bjørn Tore Ness

 

– Som en drøm

– Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Dette er en merkedag for meg, for Åge er min aller største helt, og han har fulgt meg hele livet. Det var så kjekt å stå på scenen, og det var et usedvanlig velkommende publikum, sier Hanne Sørvaag.

– En stor ære

Dag Ingebrigtsen beskriver det som «helt fantastisk» å få være med på hyllesten av Terje Tysland.

– En stor ære, glede og opplevelse å få være med på dette, og synge «Ei flaske vin». Jeg husker da Prudence kom med debutalbumet «Tomorrow May Be Vanished» i 1972. Da var jeg redaktør i skoleavisa, og skrev plateanmeldelse.


"Ei flaske med vin" Dag Ingebrigtsen.  Foto: Bjørn Tore Ness

 

– Hva slags kritikk ga du albumet?

– Terningkast seks, selvfølgelig, sier han og gliser.

– Som ungdom var det to band jeg brydde meg opp. Det var Aunt Mary og Prudence. I ettertid blitt godt kjent med Terje. Han betyr mye for meg. Både som komponist og menneske. Han er så varm og flott, veldig ydmyk og takknemlig, mener han om 66-åringen fra Namsos.

– Jeg gleder meg til 60-årsdagen min neste år når Terje skal synge «Forelska i lærer›n», sier Dag Ingebrigtsen.

– Han er hel ved

– Hyllesten er helt på sin plass, fastslår Ketil Stokkan.

– Jeg har alltid likt Terje. Som vi sier på godt nordnorsk; han er hel ved. Tvers igjennom hederlig, ærlig og en fin fyr, tilføyer han.


"Grævva mæ ned" Ketil Stokkan.  Foto: Bjørn Tore Ness

 

– Og så er han uselvisk. Da jeg var på besøk hos ham i Oppdal sist, satt vi og snakket om filmen «Hundreåringen som klatret ut av et vindu og forsvant». «Det er en enkel livsfilosofi, som er min», sa jeg. «Men det er min også», svarte Terje. Han har ingen primadonnanykker. Han er rett og slett en likandes fyr – en som møter meg med joggedress og arbeidshansker, mens han legger stein på gårdsplassen, forteller Stokkan.

Maleri i trappeoppgangen

Ronny Grannes fikk æren av å framføre «Stakkars klovn» – selve tittelsporet på den legendariske plata – fra scenen i NTE Arena.

– Jeg gruet meg helt til ti sekunder før jeg skulle gå på scenen. For det er med litt ærefrykt jeg framførte låta, sier vokalisten i Grannes.

– Men jeg har øvd godt sammen med bandet i forkant, og gledet meg mest, fortsetter han.

– Hva betyr Terje for deg?

– Jeg har et bilde av Terje Tysland – et maleri – på 2x3 meter hengende i trappeoppgangen opp til andre etasje i huset mitt. Det sier mye om hva han betyr for meg, sier han om maleriet han kjøpte på 60-årsdagen til kompisen.


"Stakkars klovn" Ronny Grannes  Foto: Bjørn Tore Ness

 

– Jeg er fan så det holder, det samme er min samboer. Jeg er kry av at han kommer fra Namsos. Og så er jeg så heldig at jeg kjenner han personlig. Han er så trivelig en kar. En varm og inkluderende person, som vil oss alle vel, sier Grannes.

– Jeg får ei låt, og så er den over på tre minutter. Jeg kunne tenkt meg å spille i to timer – og sunget hele kvelden, legger han smilende til.

Ronny spilte også i 60-årsdagen til Tysland.

– Men dette overgår alt, sier Grannes.

– Terje har ikke alltid vært så stueren i Namsos. Derfor fortjener han all hyllesten han kan få. Det er så viktig å markere og gjøre stas på han, tilføyer han.

– Klapp på skuldra

Chand Torsvik har hatt et tett og nært forhold til Tysland i mange år.

– Stort, beskriver Chand om å få synge «Klokker›n» for sin store helt.


"Klokker'n" Chand.  Foto: Bjørn Tore Ness

 

– Terje har betydd mye for meg opp igjennom tida. Jeg har bestandig sett opp til det han har gjort. Han har vært min mentor og veileder. Og det er ekstra artig å se at han får heder og ære i Namsos. Det er stas at Namsos gjør dette for Terje. Et klapp på skuldra er artig, mener han.

– Ydmyke

– Det var utrolig artig å spille i kveld, og det var artig at vi var det eneste bandet også. Vi er veldig ydmyke over å bli spurt om å spille, når det er mange andre som også kunne spilt, sier Jens Martin Olsen i Stiv kuling.


"Takkesang" Stiv kuling.  Foto: Bjørn Tore Ness

 
 • Dette spilte de
  • Børge Pedersen: "Dørvakta"
  • Dag Ingebrigtsen: "Ei flaske vin"
  • Chand: "Klokker'n"
  • Reidar Larsen: "Arme Lars"
  • Stiv kuling: "Takkesang"
  • Odin Landbakk/Skjalg Raaen: "Manic Derpression"
  • Brian Mitchell: Cajun-låt
  • Ronny Grannes: "Stakkars klovn"
  • Terje Thorsen m.fl.: "Frigjøringsdan"
  • Skei & PT: "Ka e du så glad fer"
  • Ketil Stokkan: "Grævva mæ ned"
  • Tone Måøy: "Haldis"
  • Elg: "Ola Uteligger"
  • Daniel Viken/Prudence: "Drunk and happy"
  • Terje Tysland/Åge Aleksandersen: "When I paint My masterpiece"
  • Åge Aleksandersen/Hanne Sørvaag: "Heile livet"
  • Alle: "Heile livet"