Leka og Bindal kan få fortsette som egne kommuner

«Jeg er så rørt at nå renner tårene»

KrF sørger for flertall for reversering av små tvangskommuner. Leka-ordføreren tror nesten ikke det han får høre.

tok til tårene Leka-ordfører trodde knapt det var sant da NA overbrakte nyheten.  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Det var Aftenposten som først omtalte nyheten tirsdag.

Avisa skriver at KrF vil påføre regjeringa nederlag i kommunereformen.

Partiet sier ja til at Leka og Bindal, som ble tvangssammenslått med Vikna og Nærøy av stortingsflertallet før valget, kan få fortsette som selvstendige kommuner.

Det bekrefter kommunalpolitisk talsperson i KrF, Torhild Brandsdal, overfor Aftenposten.

Dermed er det flertall i Stortinget for at disse to småkommunene slipper tvangssammenslåing.

Tok til tårene

Leka-ordfører Per Helge Johansen blir svært overrasket og tar til tårene når NA overbringer nyheten.

- Er det sant? Nei, dette er helt fantastisk! Jeg er så rørt at nå renner tårene, sa Johansen til NA ved halv to-tida tirsdag ettermiddag.

– Betyr alt

– Hva betyr dette for Leka?

– Åååå, det betyr alt, sier ordføreren, og fortsetter:

– Jeg har vært i så dårlig humør lenge. Det går ei grense. Det eneste rette har vært at Leka får leve videre som egen kommune. Derfor er jeg så glad at det norske folkestyret våknet til liv igjen når det gjelder som mest for oss. Nå blir vi ikke bare ei glemt øy.

Senterpartiet, og senere Arbeiderpartiet, gikk til valg på å love at tvangskommunene kunne få opphevet tvangssammenslåinga – hvis det ble rødgrønn regjering. Det ble det ikke. Men i det nye Stortinget var det likevel flertall mot bruken av tvang. Det har likevel vært knyttet spenning til om det nye flertallet ville gripe sjansen til å oppheve stortingsvedtaket av 8. juni i år.

– Ære være KrF

Med KrFs ja, føler lekaordføreren at han og kommunen får lønn for strevet.

– Jeg hadde ikke trodd dette vil gå i oppfyllelse. Derfor er det så fint at KrF ryddet opp i rotet, frustrasjonen og depresjonen vi har hatt. Ære være KrF for det. Partiet fikk ikke så mange stemmer ved stortingsvalget. Men jeg tror flere lekværinger vil støtte partiet ved neste valg, sier Per Helge Johansen og smiler.

Han mener møtet med KrFs kommunalpolitiske talsperson på Stortinget har vært avgjørende for partiets valg.

– Uten møtet jeg og rådmannen hadde med dem i Oslo, tror jeg ikke vi hadde fått til dette, fastslår han.

– Hva var det dere fikk lagt fram som fikk dem til å støtte kampen om å fortsette som egen kommune?

– De var ikke klar over hvordan situasjonen faktisk var for Leka. De hadde inntrykk av at Leka var en dårlig kommune, med dårlig økonomi. Hvor de hadde det fra, aner jeg ikke. Men aller viktigst var at de trodde på oss. Det har jeg aldri opplevd før, sier ordføreren.

Han trekker fram innsatsen til Træna-ordfører Per Pedersen (KrF), som har vært en døråpner inn til de innerste sirkler til KrF på Stortinget.

– Uten øykommune-samarbeidet, hadde vi ikke berget Leka som egen kommune. Han skal ha en stor takk for hjelpa han har bidratt med.


– Lekasamfunnet har aldri gitt opp

– Dette er veldig gledelig for lekasamfunnet.

 

– Større enn julaften

– Kan dette sammenliknes med julekveld, 17. mai og bursdag på samme tid?

– Julekvelden blir bare småtteri mot dette, svarer han.

– Dette handler ikke bare om oss i dag, men å trygge ei framtid for etterkommerne. Jeg føler at dette er så fortjent. Vi er så absolutt blitt bønnhørt. De har trodd på oss.

Siden Per Helge Johansen ble valgt som ordfører i 2011, er det ingen saker som har engasjert ham mer enn å få opphevet tvangssammenslåing. Det har vært heftige diskusjoner og mange søvnløse netter.

Heiste flagget

Tirsdag ettermiddag fant han all grunn til å heise flagget utafor kommunehuset på Leka.

– Jeg er helt rørt. Det er så vidt jeg klarer å snakke med deg. Tårene bare renner. Dette er det største jeg har opplevd som ordfører. Det er så herlig å lykkes. Helt ubeskrivelig, sier han.

– Jeg har et glasskap på kontoret der jeg plasserer bilder av folk som betyr mye for Leka. Fra før har jeg bilde av Liv Signe Navarsete og Inge Ryan. Nå kommer Torhild Brandsdal inn i skapet. All ære til henne og KrF, mener han.

Rent formelt må Leka og Bindal be om omgjøring av tvangsvedtaket – og så må et flertall i stortingssalen si ja.

– «La de små komme til meg», står det i Bibelen. Det har KrF gjort for Leka. De ser viktigheten av at vi skal få en sjanse til å leve videre, sier en lykkelig ordfører.


– Vikna og Nærøy er fortsatt sammenslått

Vikna-ordfører Amund Hellesø er litt usikker på hva KrF-vedtaket betyr for Vikna og Nærøy. Hans kollega i Nærøy tror det må vedtas en ny sammenslåing.

 

Også i Bindal er det mange som jubler tirsdag.

- Dette er bare helt utrolig bra. Vi har jo kjempet mot dette siden dag én, sier Bindal-ordføreren Britt Helstad til Adresseavisen.


En gledens dag for Lisbeth Berg-Hansen

– Vi er nordlendinger og forblir nordlendinger

På fem måneder er gråt og skuffelse snudd til lykke for Lisbeth Berg-Hansen.

 

Fylkesrådsleder gratulerer

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap), uttrykker også glede:

- Jeg er glad for at stortingsflertallet går inn for at Bindal får være én kommune – og i Nordland. Dette har vi jobbet lenge med. Dette er en seier for at kommunereformen skal være frivillig, sier fylkesrådslederen.

Fylkesrådet i Nordland har hele tida vært klar på at Bindal hører heime i Nordland – og at de skal få bestå som egen kommune.

- Jeg er faktisk litt lettet. Vi ønsker å bruke energien på å bygge Nordland, få næringslivet i Nordland høyere opp i verdikjeden. Vi satser på utdanning og å lage robuste samfunn i fylket vårt. Å tvinge en kommune over i et annet fylke og sammen i en storkommune de ikke ønsker, det er ikke vegen å gå når man skal bygge samfunn. Gratulerer til fornuften – gratulerer til Bindal, sier Norvoll.


Bindals-ordfører overrasket

Da ordfører Britt Helstad (Ap) fikk høre at Bindal får fortsette som egen kommune, ble hun tatt på senga.

 

Rent formelt må Leka og Bindal be om omgjøring av tvangsvedtaket, og så må et flertall i stortingssalen si ja, opplyser Aftenposten.

Både Leka og Bindal har tidligere vært helt tydelige på at de vil be om reversering.