Regionens eneste gårdsysteri er nå åpent og klart for julegavesalg

– Det er godt å være i gang

Etter ett års bygging har gårdsysteriet i Litlvea tatt imot sine første kunder.

Mange produkter Her er Meike Laan i full gang med å gjøre klar smaksprøver av yoghurt. I tillegg til meieriproduktene, selger de produkter fra andre produsenter. Det er alt fra sjokolade, krydder og melkespann i hyllene i butikken. Neste år skal de i tillegg begynne med salg av storfe. Butikken på gården kommer til å holde åpent onsdag, fredag og lørdag.  Foto: Lena Erikke Hatland

Fulgte drømmen Ekteparet Meike og Franciscus Laan har sett hva industrilandbruk betyr i heimlandet Nederland. Med eget gårdsysteri går de den andre vegen i Litlvea i Nærøy.  Foto: Lena Erikke Hatland

NAMDALSAVISA

OTTERSØYA: – Endelig! Dette tok sin tid, smiler Meike Laan mens hun åpner opp døra inn til det nye gårdsysteriet.

Første åpningsdag

For to og et halvt år siden flyttet hun og ektemannen fra Jøa til gården Litlvea i Nærøy. Nederland er heimlandet, og med seg til Norge hadde de en drøm.

Den drømmen har nå gått i oppfyllelse. Onsdag åpnet de dørene til gårdsysteriet for første gang, og ekteparet er dermed godt i gang med å videreforedle og selge produkter fra eget fjøs.

– Osten er det eneste som ikke er ferdig. Den blir klar til påske. Ellers har vi mange meieriprodukter til salgs, sier Laan, og viser oss rundt i det splitter nye ysteriet.

– Her lager vi rømme, der blir smøret laget, og her lagres osten, forklarer hun.

Det som først møter oss innafor døra, er butikken. Her er kjøleskapet fylt av meieriprodukter som yoghurt, melk, rømme og fløte. I hyllene på den andre sida av butikken står saft, syltetøy og krydder.

– Vi har bygd alt selv, så vi visste ikke hvor lang tid det kom til å ta, sier hun, og forteller at det er omtrent ett år siden de begynte bygginga.

– Nå er det veldig godt å være i gang, og jeg gleder meg masse til fortsettelsen, smiler hun.

Håper på mye besøk

I tillegg til egne varer selger de produkter fra andre produsenter, og hun vil gjerne at flere skal melde seg på.

– Det hadde vært artig å få inn flere produsenter fra området, men det er ikke så mange av oss enda, sier hun, og åpner en boks yoghurt mens hun forteller at den er blandet med rips fra Nubdalsenget gård.

– Vi håper at folk kan fortelle oss hva de synes, så vi kan utvikle det videre, sier hun, og understreker at hun blir glad for tilbakemeldinger.

Ekteparet driver ikke økologisk, men sprøyter ikke gresset. De fokuserer også på å ha dyra mye ute, og sier produktene blir av høy kvalitet og får god smak ved at det ikke presses mot maksproduksjon.

– Filosofien vår er å jobbe i pakt med naturen, sier Laan, som håper på mye besøk framover.

– Jeg har ingen ide om hvor mange som kommer til å komme innom. Men her er det absolutt gode muligheter for julegavehandling.