Ute på handel før morgengry

De sto tidlig opp for å sikre seg et kupp mens prisene var på det laveste.

PÅ HANDEL Lisbet Rein Gaupset var tidlig på'n for å handle både julegaver og bursdagsgaver av Line Borkmo på Nava i Namsos.  Foto: Tone Aftret

Ståle Øvereng passet på å ta turen til Sport 1 på Rørvik på black friday.  

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Black friday-farsotten har for fulle inntatt Namdalen, og på sportsforretninga Nava i Namsos sentrum var det åpent fra klokka 07.00 fredag morgen. De lokket med gode tilbud og enkelte råbillige kupp.

Lisbet Rein Gaupset var en av mange kunder som fikk pakket inn en anselig mengde presanger.

Er litt ekstra tilbud

– Jeg har handlet både julegaver og bursdagsgaver, forteller hun.

– Og du har ingenting imot å stå tidlig opp for å gjøre noen gode kjøp?

– Jeg har ikke stått opp spesielt tidlig. Som sykehusansatt er jeg vant til å begynne tidlig på morgenen. I dag har jeg fridag før arbeidshelg og hadde uansett tenkt meg til byen for å gjøre unna litt julegavehandel, sier Rein Gaupset og legger til:

– Black Friday betyr litt ekstra tilbud. Det er på tide å begynne både med julegavehandel og kalendergaver nå, så det passet bra.

Kø før åpning

På Sport 1-butikken på Rørvik var det kø utenfor døra da de åpnet opp klokken sju i morges.

– Den første timen var det veldig travelt, sier Haldis Ulsund, som tar en liten pust i bakken bak kassen sammen med Rebekka Nilssen.

– Det går litt opp og ned, akkurat nå er det roligere, men det tar seg opp igjen.

I fjor var det og kø utenfor sportsbutikken da de åpnet, og da ble de overrasket over hvor mange som kom.

– Så i år er vi bedre forberedt. Til vanlig er vi to personer på jobb – nå er vi fire, og det kommer to til utpå dagen, sier Ulsund. 

Haldis Ulsund og Rebekka Nilssen har hatt det travelt på jobb i morgentimene.  

 

Større trykk i fjor

Selv om pågangen i kassa på Nava i morgentimene var jevn, mener Line Borkmo at rushet i namsosbutikken var større i fjor.

– Men det har sikkert sin forklaring i at vi i år har kjørt Black friday-tilbud hele uka. I fjor var det kjempetravelt på fredagen, og rolig resten av uka. I år er det mer jevnt kjør, sier hun.

Netthandelen til Nava i forbindelse med Black friday har vært god. Fra klokka 20.00 23. november til klokka 09.15 24. november hadde det tikket inn 225 ordrer i nettbutikken.

Spår butikkdød

– Det er netthandel som er trenden. Vi ser at også folk i nærområdet handler på nett, hvilket vil bety butikk-død i framtida, sier Stein Borkmo på Nava.

Han spår at innen fem år har gått, har Namsos bare halvparten av dagens butikker.

– Hvor mye handles det for på nett i snitt?

– Hvis vi sier at hver ordre er på i overkant av 1.000 kroner, så er det ikke så mye feil, sier Stein Borkmo.


Handle på nett?

Netthandel er enkelt, og vi nordmenn handler i dag for over 100 milliarder kroner i året på nett. Men handler vi riktig og trygt? Og hva gjør denne handelen med lokal handel og verdiskaping? Det er flere ting som bør vurderes før vi setter i gang og handler.