Trekker tilbake julesylte etter funn av listeriabakterier

Grong gårdsmat stanser alt salg av egne varer etter at det ble påvist funn av listeriabakterier i avskjær fra lokalmatprodusenten.

Populær Mange namdalinger sikrer seg julesylte fra Grong gårdsmat. Nå er salget stanset etter funn av listeria.  Foto: Øivind Rånes

NAMDALSAVISA

GRONG: Det er foreløpig uklart hvor alvorlig funnet av listeriabakterier er, men produsenten har for sikkerhets skyld lagt omsetning av alle sine produkter på is inntil videre.

- Vi vet fortsatt ikke hva som kan ha skjedd eller hvor mye bakterier som er påvist. Det er sendt inn flere prøver til analyser, og vi håper å ha en bedre oversikt nærmere helga, opplyser Ivar Grong i Grong gårdsmat til NA.

"Sylte med holdbarhetsdato 11.12.2017 kan inneholde listeria. Kunder som har kjøpt denne sylta får pengene tilbake ved innlevering av produktet. Grong gårdsmat beklager dette sterkt", opplyser matprodusenten mandag.

Det aktuelle partiet med julesylte består av 100 kilo ferdig vare.

- Dette er selvsagt svært dårlig reklame for oss, men jeg håper folk ser at vi gjør alt for å ta ansvar, sier Ivar Grong.


Listeria

Listeria er en bakterie-slekt som inneholder sju arter.

Listeriose (infeksjon med listeria-bakterien) er vanligvis en tilstand uten symptomer, eller den gir et influensaliknende sykdomsbilde. Hos risikogruppene kan den gi alvorlig sykdom.

Bakterien forekommer oftest i kjøtt, melkeprodukter og i rå grønnsaker. Den vanligste smittemåten er ved inntak av forurenset, spiseklar mat, det vil si mat som ikke trenger å stekes eller kokes.