Bankende namsoshjerte i hovedstaden

Selv om Nils Ragnar har bodd «hele» livet sør for Dovrefjell, er det Namsos som er byen i hans hjerte.

Navn: Nils Ragnar Raaum Alder: 60 Bosted: Oslo  Foto: Bastian Øien Alstad

NAMDALSAVISA

Som åtteåring gikk Nils Ragnar Raaum rundt med brev til butikker og andre bedrifter i Namsos for Sparebanken i Namsos, der hans morfar var sjef. I brevene hadde han kvitteringer, og fikk betalt 25 øre for hvert brev han leverte. Slik ble den unge, ambisiøse gutten godt kjent med folket i byen på midten av 1960-tallet.

– Jeg hadde en trygg og god oppvekst i Namsos, sier den sprudlende tannlegen som i dag har egen klinikk på Sandvika senter i Bærum.

Nils Ragnars far kom fra Høylandet, der familien bodde i en liten periode da Nils Ragnar var i femårsalderen. Da familien flyttet tilbake, bodde han på Østbyen i Namsos helt til han tok steget ut av byen. I tillegg til å være en samfunnsengasjert ung mann, var han også en aktiv friidrettsutøver i Namsen FIF.

Inspirert av Ingebrigsten

Året er 1976. Oljeeventyret blomstret i Norge, og Nils Ragnar så for seg en karriere som oljeingeniør. Men det var vanskelig å komme inn på olje- relaterte studier, og namsosmannen begynte heller på bergavdelinga på NTH i Trondheim. Det var ikke noe som fenget, og han valgte i stedet en annen yrkesveg.

– Da jeg bodde i Namsos, gikk jeg alltid til privat tannlege, og jeg fikk øynene opp for faget gjennom Trygve Ingebrigtsen – en veldig god tannlege. Han ble jeg fascinert av, forteller den utflytta namsosingen.

Raaum begynte på et fem år langt studieløp i Oslo.

Senere møtte han Gjertrud Jakobsen, som han nå er hans kone. Hun er for øvrig datter av den tidligere stortingspolitikeren Johan J. Jakobsen.

Etter studiene jobbet han som militærtannlege, før han ett år senere åpnet sin første klinikk på Eidsvoll. Den drev han til 1990, før han åpnet ny klinikk i Røyken.

I 2007 skulle Sandvika storsenter bygges ut, og namsosingen ble spurt om å åpne tannlegeklinikk på senteret. Ti år senere holder han fortsatt stand i Sandvika og har seks ansatte tannleger.

– Jeg har alltid hatt ambisjoner. Det har jeg fra min mor. Hun sa at jeg alltid måtte se opp og fram. Dessuten liker jeg selvstendigheten, sier han og tenker noen sekunder.

– Og så liker jeg jo, som mange andre, å sette spor etter meg.

Namsosing på sin hals

Selv om Raaum i hele sitt voksne liv har bodd utafor Namdalen, følger han med på det som skjer – spesielt i Namsos.

– Hjertet mitt banker for Namsos. Namsos er fantastisk, det må jeg si. Byen har industri, gode skoler, godt helsetilbud og bybildet er ryddig og oversiktlig. Du har gåavstand til det meste. I nærheten har du sjø og fjell, og byen i seg selv har etter hvert blitt mer og mer urban.

Raaum besøker Namsos minst tre ganger i året.

– Namdalingene er ikke alltid like lett å komme innpå. Men jeg synes det er et ryddig og sosialt folkeslag med humor.

– Har du noen gang vurdert å flytte tilbake?

– Ja, det har jeg. Men det har aldri passet seg. Jeg er også mye på reise, og sånn sett er det tungvint å bo i Namsos. Men jeg tror absolutt jeg kunne gjort en god karriere som tannlege i Namsos også, sier han.

– Og til slutt: Hva er den fineste plassen i Namdalen?

– Namsos!