Røykvarslere redder liv

Åtte nordmenn døde i brann i desember i fjor. – Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine, ber avdelingsleder Håvard Sæther i Namsos brann- og redningsvesen.

røykvarslerdagen Håvard Sæther, avdelingsleder forebyggende avdeling i Namsos brann- og redningsvesen ber folk bytteri og teste røykvarslerne sine 1. desember.  Foto: Pål Morten Skaret

NAMDALSAVISA

NAMSOS: I perioden 2000 og fram til i dag har det vært 2.047 bygningsbranner i Nord-Trøndelag. Det har omkommet 29 personer i brann i samme periode. Ingen har så langt i år omkommet i brann i fylket.

– Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til komme deg ut av huset, sier Håvard Sæther, avdelingsleder forebyggende avdeling i brann- og redningsvesenet i Namsos.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst en varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsroim og soverom, også når døra mellom rommene er lukket.

– Du bør kople røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, sier han.

Røykvarslerne bør testes jevnlig – også når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig.Det øker varslerens levetid.

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren ogmer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i jula, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Sæther.

Brann- og redningsvesenet vil kunne treffes 1. desember.

– Vi vil være på Elkjøp på formiddagen og på Namsos Storsenter på ettermiddagen. Der vil vi være tilgjengelig for spørsmål og dele ut batteri så langt beholdninga rekker, sier Sæther-.