Når lyd blir skremmende

NAMDALSAVISA

Lydfobi har blitt mer vanlig i de senere år og studier viser at opptil 80 prosent av kjæledyr lider av lydangst i en eller annen form. 45 prosent har angst for raketter.

Vi vet fra studier at hunder som er født sent på året har mindre sjanse for å utvikle lydangst. Trolig er dette fordi hunder som blir eksponert til høy lyd tidlig i livsløpet har lettere for å lære at dette er normalt. Vi vet også at eier ikke søker hjelp for å behandle angsten og at lydangst blir verre med årene. De fleste eiere ønsker en kvikk fiks med et bedøvende middel på nyttårsaften. Et middel som gjør at dyret er ute av stand til å røre seg, men ofte skjerper hørselen kan være medvirkende årsak til at andel lydangst øker. Lydangst kan behandles, men det er avhengig av behandling over et tidsrom og en dedikert eier.

Hunder og katter har mye bedre hørsel enn oss. Det er normalt at de vil reagere på en høy lyd og vil ha en forbigående stressrespons til lyden. Normalt skal da stressresponsen forsvinne etter som dyret blir vant til lyden. Lydangst er når stressresponsen forverres ved gjentatt eksponering.

Hvordan dyret viser tegn på angst, varierer. Katter vil ofte prøve å flykte eller gjemme seg. Hunder kan begynne å bjeffe, pipe, prøve å gjemme seg eller søke nærkontakt med eier, skjelve, pese, vandre. Atferden er ofte kraftig og kan vedvare lenge etter at lyden har forsvunnet.

Lydangst er en sykdom og behandling krever kvalifiserte kunnskaper om dyrs atferd relatert til sykdom. Vær kildekritisk når du søker råd om behandling. Behandling skal gis etter gode forskingsbaserte protokoller. Riktig behandling har godt dokumentert effekt.

Det er nå altfor kort tid til nyttårsaften til å starte opp med behandling av lydangst, men det er noen tiltak du kan gjøre for å hjelpe ditt kjæledyr gjennom jul- og nyttårsfeiringa. Se tips nedenfor.

Vet du at dyret ditt har alvorlige tegn på lydangst, bør du kontakt veterinæren din for råd på angstdempende midler nå. Det finnes en rekke medikamenter brukt på nyttårsaften. De som hjelper dyret best, vil være de som tillater at det får utøve sin naturlige stressrespons. Med andre ord, dyret skal ikke sovne av det!

Ønsker med dette en fin juletid for to og firbeinte.


Trines tips for nyttårsaften
  • Ta med hunden på en lang tur tidligere på dagen. Fysisk aktivitet reduserer stress.
  • Sørg for at alle vinduer er lukket og gardiner er trukket for slik at lyder og lysglimt reduseres.
  • Slå på musikk (unngå TV/Radio hvor rakettlyder kan komme uten forvarsel).
  • Sørg for at dyret har tilgang på områder av huset det forbinder med hygge/kos.
  • La dyret ha mulighet til å gjemme seg. La det komme frem når det selv vil.
  • Sørg for at katten eller hunden holdes innendørs, selv om det vil ut.
  • Søker dyret kontakt/ kos skal det få det, men forhold deg rolig og normal.
  • Bruk fermonprodukter (diffuser eller halsbånd med naturlig stressdempende effekt). Start med dette nå, det kan ta tid før effekten er optimal.
  • Møt det nye året i stillhet på hytta!