NA skal kåre de største idrettsutøverne i Namdalen

Hvem har vært de største idrettsutøverne i Namdalen de siste 100 år?

JURYEN Dette er juryen som skal kåre de 10 største idrettsutøverne i Namdalen de siste 100 år. Fra venstre: Nyhetsleder Kjell Vidar Aune, nyhetsleder Eivind Kvam, sportsjournalist Line Blom Skaret, journalist Mats Ivar Sandmo og sportsleder Svein-Tore Hovd.  Foto: BJØRN TORE NESS

NAMDALSAVISA

2017 har vært et jubileumsår for Namdalsavisa. For 100 år siden ble den første utgaven av NA lansert.

Det skjedde i samme tidsepoke som den aktive idretten i Namdalen begynte å bli organisert i mer faste rammer.

 

Nå hadde det riktignok vært drevet idrett i mange år før 1917 i Namdalen.

Grong var tidlig etablert som et tyngdepunkt i alpint. Allerede på 1880-tallet ble det arrangert noe som lignet på dagens utforrenn, da løperne stilte seg opp på linje på Føynumfjellet og målet var å komme først ned til bygda.

I starten av 1900-tallet ble det mer struktur over idretten, og flere av det som i dag er store namdalske idrettslag ble stiftet først på 1900-tallet.

Namdal Idrætslag gikk over til Namdal Skikreds i 1913, og nettopp skisporten sto på den tida sterkt i idrettsbildet i Namdalen. Blant annet var Jonas Engan fra Namsos kongepokalvinner allerede i 1915.

Turn, skyting og friidrett var andre idretter som på kort tid vokste seg store. Namdalsstevnet på Ranemsletta i Overhalla ble en institusjon innen friidretten i distriktet, der menn, for det var menn som fikk delta i konkurranser på den tida, skulle konkurere om å vinne Overhalla-pokalen.

Ballsporten vokste seg også raskt større i starten av 1900-tallet. Grong var tidlig ute med organisert ballspill, og i Namsos ble etterhvert fotballen samlet om to lag; Brå og Namsos, som i 1920 tok hvert sitt kretsmesterskap – dog i klasse B.

Det har i løpet av disse 100 årene blitt mange namdalske mestere. Når NA fram til 29.desember skal kåre de 10 største idrettsutøverne de siste 100 år, så skal det sies at det ikke holder å være kretsmester for å komme med på den helt spesielle lista.

Å kåre de 10 beste i en flora av sterke namdalske idrettsnavn er ingen enkel øvelse.

Derfor har juryen på fem personer brukt mye tid på å gå gjennom en samlet namdalsk idrettshistorie for å komme fram til ei «resultatliste» som er mest mulig rettferdig målt opp mot prestasjonene som er oppnådd.

Jovisst blir det også en dose skjønn inn i bildet, det vil det alltid være ved slike kåringer.

Vi mener uansett at lista vi har kommet fram til gjenspeiler historien på en rettferdig måte.

Lørdag starter vi nedtellinga, med nummer 10 på lista. Hver tirsdag, torsdag og lørdag vil vi presentere en ny utøver på lista som vi har kalt «Namdalske Idrettshelter», før vi fredag 29. desember kårer de to beste idrettsutøverne i Namdalen i årene 1917-2017.

I tillegg vil vi på denne dagen også presentere 90 andre fremtredende idrettsutøvere fra Namdalen.

Bli med oss på reisen!