Julehefter er tradisjon

Ta deg tid til ei god lesestund

Det hevdes at nordmenn er «verdensmestre» i lesing av julehefter. I tillegg utgis det hvert år en rekke bøker hvor julekosen står sentralt.

BRUASETS JUL Oddgeir Bruaset har både skrevet ei bok om juletreet og gitt ut et julehefte for at vi skal komme i den samme julestemninga som han selv.  

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Den pensjonerte tv-profilen Oddgeir Bruaset har de siste årene stått bak både bøker og hefter som har til hensikt å sette oss lesere i den rette julestemninga.

Så også i år hvor han står bak boka «Du grøne glitrande tre – ei hyllest til juletreet». I tillegg har han også gitt ut et julehefte basert på tanken bak tv-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

For å ta «Hyllesten til juletreet» først – det har blitt ei bok som gjennom faktabaserte og skjønnlitterære tekster viser oss hvorfor juletreet har blitt vårt mest samlende julesymbol.

Variert og riktholdig

Vi blir presentert varierte historier knyttet til juletreet gjennom ulike perioder og boka har et rikholdig bildeomfang.

«Du grøne, glitrande» er på 270 sider og vil nok for mange egne seg best til noen koselige lesestunder i romjula – når vårt eget juletre er på plass.

Oddgeir Bruaset kaller seg selv et «julemenneske» – en romantiker og nostalgiker med et sterkt forhold til jula.

Det kommer også fram i årets utgave av heftet «Jul der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Et hefte med dette utgangspunktet har nå blitt utgitt de siste tre årene og det fjerde juleheftet er dermed med på å understreke at det kan kalles en tradisjon.

TRADISJON I heftene om Jens von Bustenskjold, Alf Prøysens tekster og Nissens jul står juletradisjonen høyt. 

 

Vekker minner

Tradisjonen står sterk også når det gjelder andre julehefter. Tegneserieheftet om Jens von Bustenskjold er godt, gammelt og vekker minner hos oss som har levd noen tiår.

1.000 historier om bygdeoriginalen ble laget som tegne- serier fra begynnelsen av 1930-tallet til 1962. Årets julehefte presenterer to historier som i sin tid ble tegnet av Anders Bjørgaard etter Sigurd Lybecks fortellinger.

Når det gjelder julehefter, er det slik at vi har våre favoritter. Tilbudet er nær sagt enormt, med variasjoner fra det norskeste norske til internasjonale hefter.

Noen baserer seg på nostalgi og minner, mens andre er rene nyheter i salgsstativene.

Noen julehefter er nettopp – julehefter, mens du i andre ikke finner ett eneste spor av julehøytid.

Vi har hver vår smak, og vi anbefaler innkjøp av et par favoritter.

Vi har vel tid til ei lesestund i jula?

MER MODERNE Det er ikke mye julestemning å hente i disse juleheftene.