«Bitcoin og annen kryptovalutaer er virkelig i vinden om dagen.»

NAMDALSAVISA

Bitcoin og annen kryptovalutaer er virkelig i vinden om dagen. Jeg får stadig spørsmål knyttet til Bitcoin. Spørsmålene dreier seg om alt fra hva Bitcoin egentlig er, hvordan Bitcoin fungerer, hvordan man kjøper Bitcoin, men det mest vanlige spørsmålet er om det er fornuftig og lønnsomt å investere/spekulere i valutaen.

Jeg skal ikke forsøke å forklare hvordan Bitcoin fungerer og er bygd opp, men jeg skal forsøke å gi leseren et kort innblikk i hva Bitcoin er, samt si noe om det å investere/spekulere i valutaen.

For det første – hva er en Bitcoin? Det er ikke en håndfast valuta med sedler og mynter, det er en digital, desentralisert valuta som ingen bestemmer over, i motsetning til tradisjonelle valutaer som er styrt av nasjonalbanker. Betalinger mellom brukerne kan skje helt anonymt. Hensikten med Bitcoin er å kunne overføre betalinger direkte fra person til person, uten at betalingen går via et mellomledd. Det gir ringvirkninger som raskere transaksjoner, delvis anonymitet og lavere transaksjonskostnader.

Anonymiteten og farten i transaksjonene har gjort Bitcoin til et populært betalingsmiddel for ulovligheter. Men det er også en valuta som har vunnet fram i mer legitime sammenhenger med årene. Blant annet aksepteres Bitcoin som betalingsmiddel hos Microsoft, Steam, Expedia og Newegg, for å nevne noen. Enkelte steder er det også mulig å betale i fysiske butikker med Bitcoin; for eksempel hos enkelte Subway-restauranter, Kmart og Sears i USA.


Namsosing investerte tidlig i bitcoin. I år har verdien eksplodert, og det har gitt solid avkastning

Kristoffer (34) tjener fett på digitalt gull

– Vi står overfor en finansiell revolusjon, sier Kristoffer Konstad Hansen fra Namsos. Han investerte tidlig i bitcoins. Det har han tjent rikelig på.

 

Dessverre har Bitcoin problemer med store fluktuasjoner i sin verdi, noe som fortsatt gjør det ustabilt og risikofylt for både selgere og forbrukere å bruke Bitcoin. Om det ikke stabiliserer seg, vil det være få som ønsker å bruke valutaen annet enn til spekulasjon. Da er også hensikten med Bitcoin borte.

At du aldri skal investere mer enn du har råd til å tape, kunne ikke vært et bedre tips til deg som vurderer å investere i Bitcoin. Det er ingen tvil om å investere i Bitcoin medfører høy risiko. Du risikerer å tape alt, men til gjengjeld kan også avkastningen bli skyhøy. Å investere veldig mye penger på Bitcoin kan vanskelig anbefales. Valutaen har over tid vist seg å svinge alt for mye, og fluktasjonene er vanskelig å forklare og forutsi. Rådet får derfor være å ikke bruke mer penger på Bitcoin enn du har råd til å miste, det er bortimot samme risiko som å spille på Lotto.

Det vil alltid være negativt for en vare eller valuta at prisen både stiger og faller veldig mye på kort tid. Dette er ene og alene et tegn på ustabilitet, og selv om noen kan tjene godt på plutselig vekst, er det mye usikkerhet knyttet til Bitcoin. Økonomer over hele verden stiller spørsmål ved hvordan Bitcoin skal kunne fungere som en stabil valuta. Når antallet Bitcoin allerede er fastsatt, og det ikke finnes noen sentralbank til å stabilisere svingninger, blir disse pengene svært risikofylte.

Til slutt: Bitcoin har bare blitt mer og mer utbredt som betalingsmiddel rundt omkring i verden, men for at den virkelig skal bli et reelt alternativ til ordinære valutaer, må den stabilisere seg. Kryptovalutaens opp- og nedturer er fremdeles enorme. Mange sier at dette er normalt for nyoppdagede verdier, og håper at markedet etter hvert vil bli mer og mer enige om Bitcoins verdi. Tida får vise, jeg er svært usikker.Kort om Bitcoin
  • Digital valuta som gir en rask og enkel betaling på nettet uten mellomledd.
  • Mindre kostnader sammenlignet med tradisjonell betaling.
  • Bitcoin-verdien svinger voldsomt, noe som gjør det risikofullt å eie og bruke.
  • Du er per i dag ikke like godt beskyttet av vanlige forbrukerrettigheter ved kjøp med Bitcoin.
  • Bitcoin har kjempehøy risiko som investeringsobjekt – ikke invester mer i valutaen enn du har råd til å tape.