Den viktigste julegaven får du ikke for penger

NAMDALSAVISA

Når dette leses er du sikkert midt inne i den hektiske innspurten til jula. Noen siste julegaver som skal kjøpes og pakkes inn i all hast. Du skal kanskje vaske over badet, huske å henge opp kransen på ytterdøra, stryke juledukene, pusse sølvtøyet og kjøre ut alle gavene. Dette har vi jobbet for i flere uker nå, det må være nærmest perfekt. Jula, den skinnende jula da alt skal være rent og pent. Vi skal feire høytida med nydelig mat og drikke, gi hverandre gaver, ha samvær med familie og venner, slappe av og restituere oss etter en hektisk høst.

Jul er tradisjon. Alt må være som det pleier. Vi må lage pakkekalender, vi må se på «Jul i svingen», helst til et fast tidspunkt hver dag – og vi må bake pepperkaker – selv om de vi kjøper i butikken egentlig er mye bedre. På julaften må det være julestrømpe med skattejakt, vi må kjøpe juleblader, vi må en tur på kirkegården og i kirka før vi drar heim og setter over pinnekjøttet som skal koke i flere timer – slik at det lukter jul i stua.

Da vi var små, var juletreet og alle pakkene under utvilsomt kveldens høydepunkt. Av mamma og pappa fikk jeg nye ski til jul annethvert år. Ski- gavene er det for lengst slutt på, og pappa er ikke lenger blant oss. Jula får meg til å kjenne ekstra sterkt på savnet etter både pappaen min og svigermor som gikk bort med tre års mellomrom og som etterlot seg store tomrom og en tom stol ved julebordet vårt.

Det er så rart med det, man blir litt ekstra følsom i jula, mer og mer som årene går. Hvem sliter vel ikke med å holde tårene tilbake når Sølvguttene synger «Deilig er jorda» på julaften? Jeg sliter i alle fall. Fordi det minner meg om at det var pappas yndlingssalme og fordi jeg blir så lettrørt ved juletider. Ikke bare fordi det er trist, men også av glede – for vi har så uendelig mye å være takknemlige for, vi som trakk det store vinnerloddet og ble født i velferdsstaten Norge.

Hva skal man så ønske seg for jula og det nye året? Jeg er ikke i tvil – og det handler ikke om materielle goder. I årenes løp som journalist har jeg intervjuet mange mennesker som har sterke historier på lager, mennesker som har vært eller er i krise. Det altoverskyggende budskapet hos de fleste av dem er at det viktigste i livet er å ha god helse. Da kan du være i jobb, du har overskudd til å ha et rikt sosialt liv med familie og venner – og overskudd til å bruke tid på dine hobbyer.

Så god jul – ta vare på hverandre.