Helsesøster Ida Gansmo Uldal

Drømmen om en hvit jul

NAMDALSAVISA

Jeg våkner av lillebror, han gråter og roper på mamma. Lyden rykker hjertet mitt ut av takt, men mamma sover den dypeste søvn. Jeg står opp og løfter lillebror ut av senga, han har vært uheldig og senga er våt. – Hysj, sier jeg. Vi ordner dette. Jeg tar av trekket og legger til vask mens lillebror sitter på gulvet og ser på meg. I dag er det pittelille julaften og klumpen i magen gjør at jeg må krøke meg litt sammen når jeg går. Jeg lister meg stille, stille. Slik at mamma ikke skal våkne.

Når jeg kom hjem fra skolen i går hadde mamma laget middag og sa at – nå skal vi ha skikkelig juleferie, jeg og du og lillebror. Smilet til mamma var blødt, og jeg så på ansiktet hennes at hun hadde drukket vin. Hun gjorde seg til og tullet, og vi hadde kilekrig hvor hun løp etter oss rundt i huset. Jeg lo og hylte selv om jeg ikke syntes det var gøy. Klumpen i magen vokste, og hun var så glad, så glad. Jeg lukket øynene hardt og ønsket at jeg skulle klare å holde henne slik i hele kveld, så kanskje hun ikke ville drikke mer i dag. Ute snødde det og lyset fra byen malte et rosa lys over himmelen.

Mamma pyntet juletreet, hun hadde drukket mer. Hun snakket annerledes, og øynene hennes hadde forandret seg, det så ut som de ville lukke seg. Bevegelsene hennes hadde blitt mer flytende, hun snublet i ting og mistet julekuler i gulvet. Lillebror gjespet og jeg tenkte det var best å legge ham før han begynte å gråte. Så ikke mamma skulle løfte han opp og kanskje falle, eller kjefte på ham fordi han var våken.

– Kom så går vi ut og renner på akebrett! Sa mamma plutselig. – Men det er jo snart natta, sa jeg forsiktig, men mamma bare blåste og sa at vi har jo ferie og kan sove lenge i morgen. Mamma tok på seg kåpe og votter, når hun skulle ta på skoen deiset hun over ende i gangen. Jeg hjalp henne opp og kledde på lillebror. Øynene hans var blanke og jeg snakket mykt til ham så han ikke skulle begynne å gråte. Jeg kjente at jeg var trøtt, sint og lei meg. Hun hadde lovet å ikke drikke denne julen. Ute var det kaldt og stjerneklart.

Det har blitt vanskeligere på skolen i det siste, alle tankene er brukt opp på mamma. Av og til tar det så lang tid å lage middag og passe på lillebror at jeg ikke orker å gjøre leksene. Jeg har ikke så mange venner lenger, men det er like greit så slipper jeg å finne på unnskyldninger for ikke å bli med på ting. Mamma drikker alltid mye når det er ferie, helt til hun kaster opp og jeg må passe på henne, hjelpe henne i seng og blåse ut stearinlys. Hun kan ikke slutte fordi vi er så slitsomme og hun trenger en pause nå og da. Hun sier at dersom jeg forteller dette til noen kan det hende at vi ikke får bo sammen med henne. Og hvem skal passe på mamma da?

«100.000 barn i Norge har foreldre som har moderat til klart alvorlig rusproblem, og mer enn 200.000 har foreldre som ruser seg slik at barna reagerer. Mange av disse barna er alene med historier de ikke kommer seg ut av. Mange av disse barna gruer seg til jul ...»

Med ønske om en trygg og hvit jul!


Idas tips

Her får du hjelp:

Barn:

• Fortell det til en voksen du stoler på.

• Trenger du akutthjelp eller er bekymret for noen under 18 år kan du ta kontakt med alarmtelefonen på 116 111.

• Barsnakk er en chattetjeneste for deg som har en mor eller far, eller andre du bryr deg om – med rusproblemer. www.barnsakk.no

Voksne:

• Fastlege

• Mange får god hjelp av venner og/eller familie til å slutte eller redusere bruken.

• Det er mange muligheter og flere ulike tilbud dersom du trenger hjelp til å slutte. Nyttige nettsider: www.avogtil.no – www.rustelefonen.no