Nærbutikken som går så det griner

Mens mange nærbutikker ute på bygda sliter med å holde på kundene, er det helt andre takter på Coop marked Sjånes.

FÅR OMSETNINGA OPP De til sammen åtte ansatte, fordelt på omkring 2,7 stillinger, som jobber på Coop Marked Sjånes, tror godt arbeidsmiljø og godt humør er en sterk medvirkende årsak til at kundene bruker butikken. Fra venstre: Tone Lise Buarø, Dagrun Ryum-Wahl, Ingrid Elisabeth Bang og Kari Valan. 

NAMDALSAVISA

SKAGA: Opp igjennom årene har det vært utallige avisartikler om nærbutikker som sliter, og om butikker som må legge inn årene. På Coop marked Sjånes, eller Samvirken på Sjåneskorsen, er det ingen umiddelbar fare for verken negativitet eller nedleggelse.

– Det går bra. Vi hadde 18,4 prosent økning i omsetninga i 2017 i forhold til året før. I tillegg var 2016 et rekordår, sier bestyrer Dagrun Ryum-Wahl.

Totalt hadde de ei omsetning på rundt 11 millioner.

Trivsel på jobb

Det er aldri langt mellom smilene og latteren blant de ansatte på samvirken.

– Det er god stemning, og vi som jobber her trives godt sammen, sier veteranen i gjengen, Kari Valan.

Det smitter over på kundene.

– Vi tror kundene synes det er trivelig å komme hit. Og vi synes det er hyggelig når de kommer, sier Ryum-Wahl.

På bakrommet der vi møtte fire av de til sammen åtte ansatte, var i alle fall stemninga lett. Småerting av hverandre, og for den del journalisten, var det naturligste i verden.

– Jeg bruker å si at Dagrun flirer kundene inn i butikken. Og jeg tror faktisk det er noe i det, sier Valan.

SKAL VÆRE RYDDIG Butikken skal se tiltalende ut. Derfor bruke daglig leder Dagrun Ryum-Wahl mye tid på å ordne i hyllene. 

 

Mange små ting

Selv om Sjåneskorsen ligger i et vegkryss som mange passerer hver dag, er det ikke verdens mest sentrale plass. Likevel greier de å holde en forholdsvis stor butikk i gang.

– Vi har et stort fortrinn. Val videregående skole ligger ikke langt herfra, og det nyter vi godt av. I tillegg har vi to barnehager som handler her, sier Valan.

I tillegg skryter de av kundene som er flinke til å bruke butikken.

– Det er flere som jobber på Kolvereid og Rørvik som i stedet for å handle der de jobber, kommer innom her på tur heim, sier Ryum-Wahl.

Nesten like viktig er lojaliteten som hyttefolket har til butikken.

– De har jo sine lokale butikker der de bor til vanlig, men når de skal på hyttehelg, kommer de innom oss for å handle. Det er viktig for at vi skal klare å ha et vareutvalg som passer kundene, sier hun.

Omsetningsøkninga kommer fra summen av alt.

– Vi selger reker på sommeren, og det trekker kunder. Vi fikk i tillegg nytt drivstoffanlegg i fjor, og det har vært en betydelig faktor til at omsetninga har økt så mye, sier Ryum-Wahl.

BRUKER NÆRBUTIKKEN Kunde Kari Anne Buarø trives på Coop Marked Sjånes, og i det daglige finner hun det hun trenger her. – En veldig bra butikk som vi må passe på å bruke slik at den består, sier hun.