Lokale kulturaktører støtter valget av ny kulturminister

Kulturen har trua på Trine

Kulturlivet i Namdalen har store forventninger til Trine Skei Grande, og har flere råd på vegen til den ferske kulturministeren fra Overhalla.

KULTURFORBRUKER Trine Skei Grande har flere ganger uttalt at hun er en storforbruker av kulturtilbud. Den ferske kulturministeren fra Overhalla har blant annet stor respekt for kunst – og har et spesielt godt øye til verkene til sambygding Johannes Rian. Her på et tidligere besøk på Riangalleriet i Namsos.   Foto: Bjørn Tore Ness

Det er viktig å satse på grunnplanet av norsk kultur.

Hanne Vilja Sagmo
NAMDALSAVISA

NAMSOS: En ringerunde til aktører i det lokale kulturlivet i Namdalen viser at valget av ny kulturminister faller i god jord.

Samtlige trekker fram at det er positivt for Namdalen at vi får en statsråd med røtter fra distriktet – og håper Trine Skei Grande kan bidra til å styrke kulturlivet gjennom å løfte fra breddekultur, frivillighet og tilbud ute i distriktene.

1. Hva synes du om valget av ny kulturminister?

2. Hvilke områder mener du det er viktig å prioritere?

3. Et godt råd på vegen?


Hanne Vilja Sagmo 

Hanne Vilja Sagmo – daglig leder Norsk Revy på Høylandet.

1. – Jeg hilser henne velkommen og tror dette er positivt for oss som bor i Namdalen. Hun kjenner distriktet og vet hvilke utfordringer vi har. Jeg tror ikke at dette bidrar til mer pengestøtte til vår region, men har forventninger til at Trøndelag og Namdalen får større oppmerksomhet.

2. – Det er viktig å satse på grunnplanet av norsk kultur. At barn og unge får tilgang til kulturtilbud som musikk, teater og dans – og ikke bare gjennom kulturskolen. Den kulturelle skolesekken er veldig viktig å bevare. I tillegg må ildsjelene ivaretas gjennom å støtte den lokale frivilligheten.

3. Reis rundt og besøk mange. Få med deg inntrykk og snakk med «fotfolket».

Trond Martin Sæterhaug  Foto: Bastian Øien Alstad

 

Trond Martin Sæterhaug – kulturleder i Grong og styreleder i Namsens Auge.

1. – Det er bra at vi har fått en ministeren som er mer i sentrum av norsk politikk. Jo mer til venstre, jo bedre. Jeg tror Trine blir en helt grei kulturminister.

2. – Det er viktig å ikke bli «spist opp» av de store kulturinstitusjonene. Alle som lever av kunst og kultur har startet med et lavterskeltilbud. Jeg håper å se at det satses på arenaer som ungdomsklubber og breddekultur ute i distriktene. Amatører som holder kulturaktivitet oppe gjennom frivillig arbeid bør belønnes.

3. – Kom på besøk – vi har mye å prate om. Og; selv om du er statsråd for hele landet, er det lov å lytte til området du kommer fra.

Camilla Birkeland  Foto: Runar Moen

 

Camilla Birkeland – Direktør for Museet Midt.

1. – Styret og museet ser positivt på valget, og tror hun har forståelse for behovene og utfordringene vi har. Hun har et stort hjerte for Namdalen, og det er viktig å få en minister som er opptatt av kultur.

2. – For oss er det viktig at ministeren forstår hvordan det er for et museum i distriktene hvor det er lang veg for våre besøkende. Det må tilrettelegges for at tilbudet er der for befolkninga her også. Kultur er noe vi kan bruke for å skape bolyst og at folk vil flytte tilbake etter ende utdannelse. Utfordringa er at vi er færre som jobber i museene og færre som besøker oss. Synliggjøring kommer til å være viktig for oss framover.

3. – Hun må fortsette med det hun har gjort – være ute i både distriktene og byene. Det er også viktig å ha kunnskap om alt det positive som foregår i distriktene. Det vil gi et grunnlag for en god kulturpolitikk for hele landet.

Kristen Dille  Foto: Sturla Nordbøe

 

Kristen Dille – Leder for Olav Duun-stiftinga, Jøa

1. – I og med at hun er namdaling får man håpe at hun tenker på oss. Om hun er rett valg er det vanskelig å si før hun har blitt varm i trøya, så vi får vente og se.

2. – Nå er det mye som er på null hva tildelinger av midler angår. Jeg håper at vi kan levendegjøre de trønderske forfatterne. Skal vi ha teater for alle må det også tildeles penger. Frivillighet er bra, men skal man ha med profesjonelle må man få støtte.

3. – Hun må komme seg ut av Oslo-gryta og se seg omkring i by og bygd. Det er viktig at hun er oppmerksom på det som skjer.

Jan Bjørnar Totsås  Foto: Bjørn Tore Ness

 

Jan Bjørnar Totsås – Festivalsjef Totsåsrock, Lierne

1. – Det er veldig spennende med en minister fra Namdalen. Hun har vokst opp med folkelig kultur, og vet hvordan det er å drive med kultur her. Så jeg tror det er bra med en minister som er vokst opp i utmarka selv.

2. – Jeg håper at hun vil støtte opp om frivilligheten og mangfoldet. Vi trenger oppbacking, sånn at folk ikke må trekke ut av distriktet for å oppleve kultur.

3. – Hun må se de små. Det er for eksempel så mange fantastiske musikere som spiller kjempebra, men som sliter med å komme seg fram og drukner litt. Jeg håper de blir sett i større grad.

Terje Tranaas  Foto: Runar Moen

 

Terje Tranaas – Musiker i Sambandet og arrangementssjef for Hilmarfestivalen.

1. – Det er et glitrende valg. Hun kommer fra en kulturfamilie, og jeg tror hun kan gjøre en suveren jobb. Jeg har trua, og for oss som er en kulturby tror jeg det er viktig at en person vi kjenner sitter øverst.

2. – Jeg håper hun har fokus på kulturnæringene og de små og mellomstore bedriftene som er tilknytta. Under den forrige ministeren fikk idretten stor plass, og nå håper jeg at vanlig kultur får et større fokus.

3. – Jeg synes hun skal prøve å bli godt kjent med og oppsøke alle de fantastiske miljøene som finnes rundt i landet. Jeg tror det er lurt at hun viser seg, for det er ofte stor distanse mellom beslutningstakerne og dem som holder på med kultur.