Klar for verdens største sykkelritt

– Jeg er livredd for å sykle. Spesielt i nedoverbakker.

REISEKLAR: Marte Jensen og Sven-Erik Persson reiser i mars til Cape Town for å delta i verdens største sykkelritt. – Det beskrives som å være med i Tour de France. Vi gleder oss veldig, sier samboerparet.  Foto: Bjørn Tore Ness

Når du er livredd for å sykle, er det jo lurt å melde seg på et sykkelritt med 35.000 deltakere...

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Marte Jensen støtter seg på hybridsykkelen utafor garasjen i Vika i Namsos.

2. mars forlater hun og samboer Sven-Erik Persson snødekt underlag og reiser til Sør-Afrika for å delta i Cape Town Cycle Tour.

Det regnes som verdens største sykkelritt – med om lag 35.000 deltakere, som skal sykle de 109 kilometerne rundt Cape Town-halvøya i løpet av en dag.

– Når du er livredd for å sykle, er det jo lurt å melde seg på et sykkelritt med 35.000 deltakere, fleiper Sven-Erik.

– Ikke sant! Jeg synes det er skummelt, selv på flatmark. Men jeg tror det går godt. Jeg må jo ha trua, skyter Marte inn. Som like fullt ikke har fått den oppladninga som hun håpet på.

– Jeg pådro meg et beinbrudd sist sommer. Det var en strek i regninga. Jeg er ikke bra ennå og det er en liten hemsko.

Ulike mål

Mens hun har forberedt seg mest psykisk på kraftprøven, har Sven-Erik hver uke testet tråkket på spinningsykkelen.

– Jeg har som personlig mål å komme under fire timer, sier han.

– Målet mitt er å trille i mål før de stenger målgangen, tilføyer Marte.

– Når Are Sende Osen klarte å fullføre rittet på tur med Dag Otto Lauritzen, skal vi klare det, fastslår Sven-Erik oppmuntrende.

– Jeg tror det kommer til å bli veldig artig. En «once in a lifetime»-tur, legger han til før han setter seg på sykkelsetet for en «prøvetur» i vinterlige namsosgater.

Utfordret på julefest

Ideen om å stille på startstreken i massemønstringa, oppsto under et juleselskap i Trondheim for tre år siden.

– Jeg ble utfordret av ei venninne om å gjennomføre rittet sammen med henne. Mannen hennes har vært med flere ganger tidligere. Og jeg var så dum at jeg bet på, sier Marte og flirer.

– Men så ble det ikke mer snakk om det, legger hun til.

Men da de igjen var samlet – denne gang på ferietur i Spania i fjor sommer – kom temaet på bordet igjen.

– Har du sagt a, må du si b, sier Marte.

Dermed begynte sykkelhjulene å rulle...

Idyllisk: Verdens største sykkelritt i Sør-Afrika beskrives som en fantastisk naturopplevelse.   Foto: Geir Nesset

 

Tur med mening

Samboerparet reiser på eget initiativ, hvor sykkelturen blir et høydepunkt. Men i løpet av de 11 dagene oppholdet varer, skal de få oppleve så mye mer.

– Da jeg gikk på BI, kom jeg i kontakt med organisasjonen Mot gjennom at vi skrev flere oppgaver om Mot. Jobben som organisasjonen utfører imponerte og fenget meg. Mot-tankegangen har satt seg i margen på meg, sier Marte.

– Selv om vi er på ferie i privat regi, skal vi være med på ei Mot-samling i Cape Town, der vi får et innblikk i hvordan de jobber. Det er vi veldig spente på. Samfunnet er veldig delt, og vi er forberedt på å få servert utrolig sterke historier, samtidig med latter, dans og glede. Det kommer garantert til å bli sterke inntrykk som vi tar med oss heim. Det er en fattigdom og levestandard som jeg ikke tror folk flest evner å forestille seg, fortsetter hun.

Robben Island

På barneskolen så hun filmen «Et rop om frihet», som omhandler apartheid-temaet. Den var en av de første av sitt slag på den tida til å gi et innblikk i det autoritære regimet som styrte i Sør-Afrika på 70-tallet.

– Filmen gjorde dypt inntrykk på meg. Det blir veldig sterkt å se hvordan samfunnet er i dag. Vi skal blant annet besøke Robben Island, som var fengsel for politiske fanger fra Sør-Afrika, hvor Nelson Mandela var den mest kjente. Jeg tror vi skal få kjenne på historiene som sitter i veggene der. Den opplevelsen blir sterk.

– Samtidig skal vi besøke såkalte township, som fortsatt preges av dårlig levestandard, med arbeidsledighet, overbefolkning, slum, og mange steder voldsom kriminalitet som resultat, forteller Marte.

– Vi har aldri vært i Afrika sammen før. Faktisk har vi aldri vurdert det som reisemål før vi fikk denne inngangen, med å reise sammen med folk som har vært der før. De kjenner Cape Town og området rundt godt etter flere besøk, tilføyer Sven-Erik.

– Som Tour de France

De har parkert sine egne sykler i garasjen. Snart skal de sette av gårde på leide sykler rundt halvøya i Cape Town.

– Rittet samler alt fra elite til de som sykler en gang i året. Jeg tror ikke vi helt skjønner hvor stort det er. Det er en folkefest hele vegen. Vi har fått beskrevet ei vanvittig stemning når du sykler rundt halvøya, hvor vi nesten skal ned til Kapp det gode håp. Det er visstnok som å være med i Tour de France, sier Sven-Erik.

En del av deltakeravgifta går til humanitære formål. Deler av inntektene fra sykkelrittet tilføres nærmere 80 veldedige organisasjoner.

– Det gjør at det blir et ritt med mening, sier samboer- paret – klar for et sykkel- eventyr.