Bare Foldereid, Rørvik og Austafjord tok invitasjonen

Litt lunken sjakkinteresse

Tre skoler i Ytre Namdal har benyttet seg av kjempetilbudet «Sjakk5ern». – For svakt, mener sjakk-entusiast Åsgeir Moe.

KURS: Læremester Åsgeir Moe med elevene Live Engesvik og Aurora Vågø Fjukstad ved Austafjord oppvekstsenter.  

NAMDALSAVISA

RØRVIK: Det er Norges Sjakkforbund som lanserer et pilotprosjekt for Trøndelag, der alle femteklasser får gratis kurs og materiell i skolen. Både Namsos Sjakklubb og Nærøy Sjakklubb har stilt med instruktører. Leder i Nærøy, Åsgeir Moe, er imidlertid skuffet over at ikke flere skoler i hans kommune – tross flere henvendelser – tok imot tilbudet.

– Jeg vil gi ros til skolene på Rørvik, Austafjord og Foldereid. Der fikk vi god respons, På Foldereid fikk jeg til og med applaus fra lærere og elever, sier instruktør Åsgeir Moe.

Mens rundt 100 skoler og 1.500 femteklassinger ellers i Trøndelag ble med i prosjektet i desember og januar, var det taust fra de andre nærøyskolene. Et vellykket prosjekt i Trøndelag vil bety at hele landet får tilbudet. Det er Norges Sjakkforbund som betaler for instruktør, og skolene får gratis sjakkmateriell til odel og eie.

– Forskning viser at sjakk har svært positiv effekt på elevene. Det er god hjernetrim og elevene trener opp konsentrasjonen, forklarer Moe.

I Sverige har et tilsvarende prosjekt over mange år for fjerdeklassinger vært svært vellykket, og i noen andre europeiske land er sjakk blitt skolefag. Prosjektet i Trøndelag har også medført at det er blitt stiftet sjakklubber på noen skoler.

Etter ei tid med positiv utvikling har sjakkinteressen generelt i Nærøy dalt igjen, ifølge lederen. Ellers i landet er trenden stikk motsatt.