«Vaktbikkje» for de svakeste

I ti år har viknaværingen Arve Nordahl vært funksjonshemmedes «vaktbikkje» opp mot myndigheter og urettferdighet i samfunnet.

IVRIG: Arve Nordahl har egentlig tatt pause fra sine engasjement for funksjonshemmede, men bistår fortsatt både enkeltpersoner og rådene, 

NAMDALSAVISA

RØRVIK: NHF (Norges Handikapforbund) har nytt godt av Nordahls innsats som leder lokalt og som medlem både av fylkesstyre og sentralstyre i denne perioden. Men fremst på ildsjelens agenda har stått å hjelpe de svake som har hatt en kamp å kjempe mot byråkrati og utdatert regelverk. Og takknemlige mennesker har foreslått at det er på høy tid at Arve Nordahl får Ukas blomst fra NA.

– Det var artig. Det er slike overraskelser som er betalinga for frivillig arbeid. På samme måte som når jeg opplever at en person jeg hjelper får godkjenning på en handikapbil etter sju måneders kamp, smiler Nordahl.

For det er stort sett ubetalte verv viknaværingen har hatt siden han først ble valgt inn i rådet for likestilling av funksjonshemmede i Vikna for ti år siden. Mye av tida har han brukt på vervene sine, og på helt frivillig basis har han i tillegg hjulpet en masse enkeltpersoner i alle fire kommunene i ytterdistriktet. I fjor sa han fra seg alle vervene, men fortsetter med å bistå folk som selv har gitt opp kampen for sine rettigheter. Mange, også pårørende, ringer Nordahl når de ikke makter mer selv.

– Jeg har i alle fall tatt en pause. Jeg må ta hensyn til helsa mi selv også, forklarer mannen som har hatt helseproblemer etter ei ulykke i 1992.

Arve Nordahl mener at forholdene i samfunnet har blitt mye bedre i de ti årene han selv har engasjert seg for funksjonshemmede. Men mye gjenstår fortsatt, som tilgjengelighet og universell utforming, handikapparkering og brukerstyrt personlig assistanse.

– Noe av det viktigste er å få rådene for funksjonshemmede inn fra start i planlegging av nye byggprosjekter. Det sparer både ergrelse og penger. Her er det nye helsehuset i Vikna et godt eksempel på hvordan det kan gjøres riktig, sier Arve Nordahl før han haster til et fellesmøte for rådene i distriktet.