Søte fristelser

Kraftkar er kåret til verdens beste ost. Og folk strømmer til Tingvoll fra hele verden for å oppleve denne fantastiske blåmuggosten. Når en såpass smakfull og kraftig ost skal serveres, er det viktig å velge riktig drikke til. Her er det mange feller å gå i. Rødvin og ost er en mye omtalt kombinasjon. Men rødvin er sjeldent det beste alternativet, spesielt til blåmuggoster.

  Foto: Amund Lein

  Foto: Amund Lein

  Foto: Amund Lein

NAMDALSAVISA

Klassikeren

Langt inne i Douro-dalen i Portugal finner vi familien Quevedo som holder til i den lille byen São João da Pesqueira. Denne familien er en del av den nye portvin-generasjonen, selv om ekteparet Oscar og Beatriz begge kommer fra familier som har laget portvin helt siden 1800-tallet.

De giftet seg og dannet selskapet Quevedo i 1982. Nå har de hele 112 hektar med vindruer til portvinsproduksjon langs Douro-elven. I dag jobber også sønnen og datteren i produksjonen og familien lager en rekke herlige portviner.

Quevedo LBV 2011 er en ung og saftig portvin. Den har en flott sødme som vil passe utmerket med den salte osten og den litt søte pæren. Du vil kjenne duften av mørke bær og tørket frukt og den er dyp rød på farge. Denne portvinen har fin friskhet som vil renske opp i munnen etter den litt fete osten. Den har god fylde, noe en slik kraftig ost vil kreve av vinen. Smaken av noe søte tørkede frukter vil harmonere godt med den salte osten. Dette er en kombinasjon de fleste vil elske, så har du ikke prøvd blåmuggost og portvin, har du virkelig noe å se fram til. Varenr: 6393204, pris: 94,90 20cl (finnes på noen vinmonopol).

For den vågale

Thomas Bache-Gabrielsen er et kjent navn for mange. Han ble født i Holmestrand på slutten av 1800-tallet og vokste opp i byen under fjellet i Vestfold. 20 år gammel avsluttet han sitt virke i det norske militæret og reiste til Cognac for å få litt erfaring innen forretningslivet. Men oppholdet ble en del lengre enn planlagt. Her traff han den store kjærligheten Odette Villard som han giftet seg med. Men han traff også en annen nordmann ved navn Peter Anton Rustad. Sammen med Rustad kjøpte han cognac-produsenten A. Edmond Dupuy & Co. Og slik ble Bache-Gabrielsen Cognac etablert i 1905. Firmaet er fortsatt i familiens eie og det er i dag fjerde generasjon ved Hervé Bache-Gabrielsen som styrer huset.

Bache-Gabrielsen er nok mest kjent for litt sterkere saker. Men jeg har valgt en delikat sterkvin som egentlig kom til ved en feiltakelse. En vinbonde helte ved en feiltakelse fersk druemost i et fat med Cognac. Flere år senere smakte han på dette og en deilig søt og frisk drikk så dagens lys.

Bache-Gabrielsen Pineau Des Charentes er lagret på eikefat i 20 år før den tappes på flaske. Her får du en herlig sødme og smak av nøtter og tørkede aprikoser. Dette vil funke svært godt til den salte kraftkaren. Dette er et litt annerledes valg, men tør du prøve, vil du få en fantastisk opplevelse. Husk å sette den avkjølt før du serverer.

Varenr: 3345201, pris: 247 (finnes på de fleste vinmonopol)

For ølelskeren

I Latvias hovedstad Riga har etterspørselen etter håndverks-øl eksplodert. Puben Labietis har eget mikrobryggeri med glassvegger inn mot puben. Så her kan alle se hele byggeprosessen og ølet kan trygt kalles ureist når du får det tappet i glasset. Det siste året har de også eksportert noe øl ut i Europa og noe har også funnet vegen til Norge. Jeg har valgt en øltype som er litt spesiell. Labietis Pokainu Mezs Barley Wine. Dette er et overgjæret øl på hele 11,4 prosent. Du kjenner duften av tørket frukt, knekk og humle. Den er kremet og mektig på smak og har god sødme som vil funke godt med osten. Dette er et litt spesielt øl for den som søker noe annerledes.

Varenr: 8121202, pris: 92,60 (finnes på noen vinmonopol)