Jaktet rein med lasso i Steinkjer sentrum

Midt i byen mandag ettermiddag forsøkte reineiere å fange inn en stressa reinkalv mellom biler og folk.

Kreditering: Gunn Fornes Hammervold.

NAMDALSAVISA

STEINKJER: Siden jul har en reinsflokk skapt både glede og frustrasjon blant Steinkjers innbyggere. Reinsdyr har blant annet blitt observert langs E6, og ved Amfisenteret i Steinkjer, og sist på kirkegården ved Steinkjer kapell.

Har spist blomster

På gravplassen har reinen forskynt seg av blomsterdekorasjoner og ødelagt andre pyntegjenstander, noe som oppleves som langt fra hyggelig for de pårørende.

Mandag ettermiddag fikk reineierne en sikker observasjon av de to kalvene som har holdt til på kirkegården og i Furuskogen like ved. Da rykket de ut, klar med lasso, for å fange inn de to kalvene.

– Vi har ikke fått beskjed om konkrete steder de er sett før, så først når vi fikk det, kunne vi dra ut, sier Hanna Lena Wilks.


Løshund jaget reinsdyrkalv i døden i fjellheimen i Overhalla

Reindriver: – Neste gang skyter vi hunden!

– Se, der er det blodspor! Under furutrærne peker reindriftsbrødrene Hans Jakob og Arnt Ove Toven mot avtrykkene på snøen, som viser en fjorårskalvs desperate flukt med en løshund i hælene.

 

Stressa kalver

Wilks forteller at mens resten av reinsflokken har begynt å trekke oppover i fjellet igjen, fordi beitene har begynt å bli bedre, så er de to kalvene litt mindre erfarne og har blitt igjen i byen.

– De har blitt litt desorienterte. Dersom de hadde vært eldre, hadde de nok begynt å trekke de og, men de har blitt igjen i byen, sier Wilks.

Byrein:En urban rein ved Amfi Steinkjer.   Foto: LINN MARI THIDEMANN

– Det er ikke noe arti når de er så stressa og spiser blomster seg på gravplassen.

Med lassoen i hånda rykket hun ut, mellom biler og folk midt i Kongens gate.

– Den ene kalven løp opp i Furuskogen, mens den andre løp ned i byen. Heldigvis fikk vi tak i den til slutt, sier Wilks.

Nå er den ene kalven fortsatt på frifot, mens den andre er i innhening hjemme hos Wilks.

– Vi må finne igjen flokken så han kan gå med andre reiner.