Prudence lanserte LIVE-plate i Rockheim

– Bandet på sitt beste

- Vi kom fra Namsos, turnerte i Norge og Sverige og holdt på i et yrke som ikke var oppfunnet ennå, sier Åge Aleksandersen.

Kreditering: Namdalsavisa

NAMDALSAVISA

TRONDHEIM: I 1973 gjennomførte Prudence det som kan kalles norsk rekord i spillegalskap, med 137 dokumenterte konserter. En av konsertene ble tatt opp og spilt i programmet «Tonkraft» på Sveriges Radio. I går var det lansering av plata «Prudence: Live Sveriges Radio 17/11/73» på Rockheim, med bandet til stede.

I ROCKHEIM: Åge Aleksandersen (fra venstre), Johan Tangen, Kjell Ove Riseth, Kaare Skevik jr. og Terje Tysland er alle overrasket over opptaket fra Sveriges radio i 1973, som nå har blitt til plate. – Jeg mener dette er Prudence på sitt aller beste og mest spinnville, sier Åge Aleksandersen. FOTO: TERJE SVAAN, ADRESSEAVISEN  Foto: Terje Svaan

 

– På sitt beste

Slik reagerte Åge Aleksandersen da han hørte opptaket første gang:

– Det var analogt, og flott på alle måter. Jeg mener dette er Prudence på sitt aller beste og mest spinnville, sier Åge Aleksandersen.

– Vi spilte ofte to timer, så det var sikkert flere låter enn de som kom med på opptaket. I tillegg prøvde vi alltid ut nye låter, forteller Johan Tangen.

– Det var det artigste, repliserer Terje Tysland. Det var hemningsløst, vi kasta oss ut i ting og prøvde ut det meste.

MOTPOLER: Åge Aleksandersen og Terje Tysland fungerte tildels som kreative motpoler i Prudence.   Foto: Terje Svaan

 

Traurige festivaler

Rockemusikere hadde trange kår tidlig på 70-tallet. Kalvøya var Norges største rockefestival, med ti tusen publikummere, men ifølge fotograf og journalist Bertil Lien som fulgte deler av turneen, var det traurige greier.


Dette har ikke Prudence gjort på 44 år

Et nesten 45 år gammelt konsertopptak med Prudence skapte køtilstander i Trondheim.

 

– Gjengen fra Namsos snudde opp ned på alt, de var helt spinnville og de hadde en historie å fortelle. Plutselig ble det mulig å skrive om et band, forteller Lien.

I svenske «Tonkraft», ble Prudence introdusert som det mest interessante bandet i Norge om dagen, et band som spilte folkrock og progrock.

- Men den første singelen var inspirert av Santana, siden kom Jethro Tull, The Beatles og The Band, forteller Åge.

– Prudence hadde en visjon om at alt var mulig, og dersom vi fikk bruk for et instrument som ingen kunne spille, måtte vi lære det. Det var typisk for bandet.


1.000 Prudence-plater revet vekk på få dager

Prudence-musikken fra 1973 er fortsatt hot stuff: Opplaget på 1.000 vinylplater som ble gitt ut fredag er utsolgt.

 

- Vi var fri

Bandet bodde på vegen, i en trang bandbuss. Og turneen hadde ikke nødvendigvis en logisk rekkefølge, det ble ofte mange mil i endeløse timer.

- Vi hadde kortstokk, og kunne spille amerikaner fra Kirkenes til Oslo. Vi bodde i bussen, spiste, drakk, krangla og sov der. Gjerne oppå forsterkerne, forteller Åge.

- Vi nådde alle målene våre, og sluttet på et fornuftig tidspunkt. Og har holdt kjeft, mer eller mindre siden, oppsummerer Åge.