VETERINÆRENS SPALTE

Bukspyttkjertelbetennelse = veldig vondt i magen

Har hunden din episoder med oppkast, manglende appetitt og tegn på smerte og nedstemthet? Dette kan være symptomer på mange forskjellige sykdommer, en av dem kan være bukspyttkjertelbetennelse. En diagnose som kan være utfordrende å stille.
Trines tips
  • Ikke gi hunden ukritisk tilgang på matrester og fet mat.
  • Unngå fristelsen til å gi smertestillende vanligvis brukt ved smerte hos hund. De vil oftest gjøre tilstanden verre. Buksmerte trenger spesialbehandling etter råd fra veterinær.
  • Oppsøk veterinær hvis din hund har symptomer på bukspyttkjertelbetennelse.
NAMDALSAVISA

Bukspyttkjertelen er et bukorgan ved siden av tolvfingertarmen. Den skiller ut enzymer til fordøyelse av mat og hormoner til regulering av blant annet blodsukker. En betent kjertel blir hoven og lekker fordøyelsesenzymer ut i selve kjertelvevet. Dette forårsaker bl.a. sterk smerte. I de fleste tilfeller finner man ingen årsak til betennelsen, men den kan også oppstå som en reaksjon på ukritisk inntak av mye mat, særlig fettholdig kost, i etterkant av kirurgi, som en komplikasjon av lever og tarmsykdom eller som en bivirkning av noen medisiner. Betennelsen kan oppstå i alle raser og aldre, men er mest vanlig hos middelaldrende til eldre hunder. Terrier- og spanielraserer er mest utsatt.

Hva er symptomene?

Bukspyttkjertelbetennelse varierer i symptomer fra relativt milde tegn som episoder med nedsatt matlyst til akutt og alvorlig sykdom med fler-organsvikt og død. De mest vanlige symptomene inkluderer slapphet, manglende matlyst, oppkast, buksmerter og diare. Buksmerte viser seg ofte i form av at hunden er urolig, skjelver eller peser og kan ofte stå med utstrakte frembein og rompa i været.

Hvordan påvise bukspytt-kjertelbetennelse?

En mistanke om betennelse blir fattet ut fra sykehistorie og funn av smerte i fremre buk ved undersøkelse. Det kan være mange andre årsaker med samme symptomer så videre undersøkelse med blodprøver og ultralydundersøkelse er nødvendig for å få oversikt over sykdomsbildet.

Hvordan behandles det?

Det finnes ingen kur for bukspyttkjertelbetennelse, men de fleste hunder responderer veldig bra til støttende behandling. Det inkluderer ofte innleggelse med bl.a. intravenøs væskebehandling, kvalmestillende og sterke smertestillende. Milde angrep kan behandles hjemme. En av de viktigste aspektene av behandlingen er riktig og tilstrekkelig ernæring. Dette er utfordrende da hunden mangler matlyst og er kvalm. Sondefôring og noen ganger intravenøs næring kan bli nødvending i noen dager.

De fleste hunder har gode prognoser etter en akutt betennelse, men noen kan utvikle tilbakevende anfall. For slike hunder er en tilrettelagt kostholdsplan og oppfølging av en veterinær med kunnskaper om sykdommen viktig. Hvordan sykdommen viser seg og behandles, kan variere fra rase til rase.