Black Debbath reiste til Otterøya for å spille inn sin åttende plate

– Det var et gullfunn å finne Fjøset lydstudio

Et av Norges fremste rockeband er på Otterøya for å spille inn plate. Det ble kjærlighet fra første akkord.

TRIVES I FJØSET: Black Debbath er glade for at de valgte å spille inn plata «Norsk barsk metal» på Otterøya. Bandet består av Lars Lønning (fra venstre), Aslag Guttormsgaard, Ole Petter Andreassen og Egil Hegerberg. 

Vi har også blitt godt tatt imot av naboer, og blir møtt med smilende fjes over alt bak mørke gardiner.

EGIL HEGERBERG
NAMDALSAVISA

OTTERØYA: I løpet av ti intense dager skal rockebandet Black Debbath spille inn sitt åttende album i Fjøset lydstudio hos Eirik Øien på Otterøya. Det valget er de glad for at de tok.

– Det var et gullfunn å finne Fjøset. Vi har også blitt godt tatt imot av naboer, og blir møtt med smilende fjes over alt bak mørke gardiner, sier bassist Egil Hegerberg.

– Det er det fineste stedet vi har vært for å spille inn, sier gitarist Aslag Guttormsgaard.

– By far, skyter Hegerberg inn.

– Sist var vi i Spydeberg, og der var det ikke så mye å finne på når du ikke var i studio. Det er det for så vidt ikke her heller, men du har den utsikten og frisk luft. Du føler deg mye friere enn når du er langt inne i en skog, sier Guttormsgaard.

Frynsegoder som ferske egg fra gården, heimelaga røykelaks og eksklusivt øl har også bandet latt seg imponere over.

– En av naboene har brygget eget øl til oss som vi har på tapp. Så når det røyner på, kan vi bare forsyne oss, sier Guttormsgaard.

– Det er et øl i verdensklasse, understreker Hegerberg.

RIFFSTERK: Gitarist Aslag Guttormsgaard bobler over av spilleglede, og lover et «jævla bra Debbath-album». 

 

Snill med kyr og rockere

Gjennom 20 år har Black Debbath vært en stødig leverandør av tungrock med en humoristisk og politisk ladet slagside, og at de nå får jobbe med Eirik Øien, har vært en suksess.

– Han er en utrolig tålmodig og positiv fyr. Det blir lange dager i studio, så da er man avhengig av at det er god stemning, sier Guttormsgaard.

– Han er utrolig profesjonell, og sier når det trengs et nytt take. Han er knall å jobbe sammen med. Det er også et veldig romslig og lyst lokale med mange vinduer, sier Hegerberg.

– Her på Otterøya var de snille med kyrne, og nå med rockere, skyter Guttormsgaard inn.


Og kjærligheten blir gjengjeldt fra otterøyprodusenten.

– Det er helt supert å ha dem i studio. De er flinke, strukturerte og nøye – og har godt humør. Så jeg prøver å legge til rette for at stemninga holder seg, og det er veldig artig å ha dem her, sier Øien.

Dog er ikke bandet fremmed for å harselere med trøndere, kanskje best representert i sangen «Voggesang til trønderen». Men bandet har utviklet varme følelser for Trøndelag og dets befolkning.

 

– Det er med en stor dose kjærlighet at vi tuller med det. Vi er skaptrøndere, og det har blitt forsterket av å være her, smiler Guttormsgaard.

FULL GUFFE: Vokalist Lars Lønning gir alt i studio, og Eirik Øien følger nøye med. 

 

Trollmenn og magikere

Navnet på den kommende plata har hittil vært en strengt bevoktet hemmelighet, men bandet kommer med en eksklusiv avsløring for NA.

– Den skal hete «Norsk barsk metal». Men hvordan den blir er ikke alltid så lett å si før det er ferdig innspilt, men det blir et jævla bra Debbath-album, sier Guttormsgaard om plata som etter planen kommer mot slutten av oktober.

 

– Dere er kjent for humoristiske tekster om aktuelle tema. Hva har dere tenkt å ta opp denne gangen?

– Er det ACER-direktivet, spør Hegerberg smilende.


Fikk smaken av det gode liv på Otterøya

Visesangeren byttet ut fjelluft i Øvre Ål og sitt faste lydstudio i Oslo med sjøluft og et mer elektrisk lydbilde i et fjøs på Otterøya. Det ga resultater.

 

– Siden plata lages nå og først slippes om et halvår, er vi forsiktige med dagsaktuelle tema. Vi tar for oss de langsiktige temaene. Kanskje blir det litt rovdyrdebatt. Kanskje om monarkiet. Kanskje om etiske retningslinjer for trollmenn og magikere, sånn at de ikke tryller for egen vinning, utdyper Hegerberg.

INNSPILLING: Egil Hegerberg (til venstre) og Eirik Øien hører på opptakene fra dagens første sesjon. 

 

– Sabla hyggelig

Hver dag jobber bandet 12 timer i studio, og at de reiser bort for innspilling, føles veldig rett for dem.

– Under småbarnsfasen var vi nesten ikke samtidig i studio. Det ble litt a-ha-måten å lage plate på, og da får du ikke det samme eierskapet til den. Når alle er samlet, kan vi være med på å forme uttrykket, sier Egil Hegerberg.

Samholdet er også en viktig faktor for at publikum som er hungrige etter rock med brodd fortsatt kan nyte ny musikk fra oslobandet.

– Vi har det sabla hyggelig. Hyggeaspektet er nok viktigere enn det musikalske, sier Guttormsgaard.

– Det blir litt som med høna og egget. Vi holder sammen fordi vi har det hyggelig, og har det hyggelig fordi vi går så godt sammen, sier Hegerberg.

Og inspirasjon er ikke et problem selv om de har holdt det gående i to tiår. Spesielt ikke når de er på Otterøya.

– Det er en fordel å være i Trøndelag. Hvis vi trenger litt påfyll av inspirasjon, kan vi bare kjøre inn til Rock city og kjøpe rockeloff for alle pengene, smiler Hegerberg.