Generasjon Sex

idas tips
  • Vi må gi alle, SÆRLIG barn og unge kunnskap og bevisstgjøre rundt kjønn og makt. Slik at de får et alternativ til medievirkeligheten. Fordi:
  • • Unge overskrider egne seksuelle grenser fordi det tror at det er forventet.
  • • Det å balansere mellom «hore» og «madonna» er særdeles slitsomt for de fleste jenter.
  • • Kvinner blir spurt om hva de hadde på seg, kvelden de ble voldtatt.
  • • Barn helt nede i barneskolen gruer seg til å dusje etter gymmen, på grunn av kropp.
  • • Unge ønsker å endre kroppen sin for å bli mer «normal»
NAMDALSAVISA

I forbindelse med årets seksualundervisning fikk jeg lapper med spørsmål fra elevene. Blant spørsmålene om normal lengde på penis og onani, fant jeg dette:

«Hva er forskjell på puppene til kvinner og menn. Og hvorfor er kvinnebryster så seksualisert?»

For et fabelaktig spørsmål!

Det er flere dimensjoner ved dette spørsmålet og det handler blant annet om biologi, historie og kultur. Men først og fremst om makten som ligger i å redusere noen til et objekt.

Nakne og lettkledde sexy kvinner brukes for å reklamere fra alt fra parfyme til matvarer og herreparfyme. Jeg mener jo selvfølgelig 100 prosent at kropp er topp, men når det er kun retusjerte, strøkne kvinner og menn som vises på skjermene våre, blir det problematisk! Og særlig siden det i hovedsak er ungdom og kvinner som til sist taper på dette.

For mange er disse kroppene, idealkroppen. Ofte fordi de nærmeste referansene kommer fra instagram, reklame og porno. Her er lite strekkmerker, valker og hengepupper. Å sammenligne seg med disse kroppene er et tapsprosjekt.

Konsekvensen av dette er at 43 prosent av jenter på 16 år er misfornøyd med kroppen sin og at hele seks av ti voksne kvinner oppgir det samme.

I mye av populærkulturen fremstilles menn som sterke, maskuline og mektige.

Og kvinner som vakre, omsorgsfulle, og svært ofte som seksuelle objekt.

Dette er en velkjent urgammel kvinnerolle som alltid har gitt kvinner kortsiktige fordeler i form av penger, beundring og oppmerksomhet, samtidig som den har symbolisert kvinnelig underkastelse og mannlig definisjonsmakt.

Bilder som fremstiller noen som et objekt, fratar vedkommende personlige egenskaper og verdier. Du tenker ikke at dama på undertøysplakaten er en driftig ildsjel eller har gode refleksjoner rundt situasjonen i Midtøsten, du tenker på kropp og sex.

Som objekt har man aldri reell makt og siden seksualiseringen i dagens kultur i stor grad sørger for at mannen er subjektet, blir det naturlig nok en skjevfordeling i maktbalansen. «Sannheten» om sterke menn og sårbare kvinner kan oppleves urettferdig for alle kjønn!

Så når kvinner eksponeres i seksualiserte positurer, formidler dette noe om hvilke likestilingsvilkår og maktforhold som preger kulturen, dermed også og om kjønnspolitiske linjer.

Seksualisering av kroppen handler også om hvilke normer og hvilken kultur som er gjeldende. I andre kulturer kan kvinner gå mer eller mindre naken på linje med menn, helt naturlig og helt uproblematisk.

Hvorfor er det sånn?

Jeg tenker det er viktig at kritikken mot seksualiseringen legges på samfunnet og ikke den enkelte. Det er ikke instagram og puppeselfiedronninger som er hovedproblemet. Vi må rette kritikken mot de som står bak, altså de som prøver å selge oss disse idealene.

Jeg tror mye av løsningen ligger i å omfavne normalkroppen!

Så dersom det kommer en sommerdag eller to nå til sommeren og du tenker at det hadde vært deilig å la puppene flagre fritt, så la de nå endelig gjøre det, for det er virkelig ikke ditt ansvar at puppen din kan få andre til å tenke på sex.