La fotballen ligge

For egen regning:

  Foto: Jonas Olsen

NAMDALSAVISA

For ei idrettshelg vi kan se tilbake på! Marit Bjørgens fantastiske opphenting på 30-kilometeren i Holmenkollen. Daniel Andre Tandes triumf i den legendariske hoppbakken. For ikke å snakke om Sverre Lunde Pedersens prestasjoner – og fall – under et dramatisk skøyte-VM.

Hva skal vi med seriestart i fotball i en slik sammenheng?

Jubel for snørydding

Fotballfolkets rekordtidlige seriestart ble preget av alt annet enn minneverdige idrettsprestasjoner.

Traktorfotball!!!

Størst jubel ble det da traktor nummer to entret banen for å rydde snø!

Det er to av sitatene som kom i løpet av NRK radios dekning av den første serierunden søndag kveld.

Med snøvær, minusgrader, glisne tribuner og en avlyst kamp, fikk ikke seriestarten i vår øverste divisjon de rammene fotballfolket kunne ønsket. Det ble en fotballkveld mer i tråd med det mange hadde fryktet og advart mot.

Sportsidiot i 60 år

Jeg har vært sportsidiot i 60 år, med forkjærlighet for fotball, ski og skøyter. Jeg er så gammeldags at jeg bestandig har ment at de ulike idrettene i størst mulig grad skal være tilpasset de ulike årstidene.

Derfor har jeg aldri applaudert at fotballen til stadighet har «forlenget sesongen for å tilpasse seg Europa» som er argumentasjonen som til stadighet har blitt gjentatt fra kontorene på Ullevaal.

Seriestart på Holmenkoll-søndagen og cupfinalen første helga i advent er naturstridig, kort og godt!

Det som skjedde på idrettsfronten sist helg, er det beste beviset på fotballen ble et fremmedelement – en snakkis med negativt fortegn.

Stor idrett

Om man ser på helgas sports- lige prestasjoner og lar publikums oppførsel etter lørdagens øvelser i Holmen- kollen ligge i denne omgang, så var det stor idrett vi ble vitne til via tv-skjermen.

Jeg tenker da på Marit Bjørgens utrolige opphenting på tremila, på Daniel Andre Tandes triumf i hoppbakken, duellen mellom Martin Johnsrud Sundby og Dario Cologna på femmila – og Sverre Lunde Pedersens suverene prestasjoner i et dramatisk skøyte-VM.

Det var prestasjonene til disse vintersportsutøverne som opptok oss og ikke det som skjedde på de kunstgress- banene hvor det var mulig å spille fotball i snøværet.

Vendte tommelen ned

Det manglet ikke på reaksjoner og advarsler i forbindelse med den rekordtidlige seriestarten. Supporterklubbene vendte tommelen ned og det var trenere som mente det var galskap å spille fotball så tidlig i mars.

Fotballforbundet hadde lagt opp til at lag med kunstgressbane skulle ha hjemmekamp i seriestarten. Et slikt underlag gjorde det mulig for traktorer å sørge for snømåking i både Bodø og Drammen.

Høye strømkostnader

Vi kan bare spekulere i hva det har kostet klubbene i strømkostnader å ha banene klare til kamp. Bare Ranheim bruker visstnok 12.000 kroner per døgn for å få banen spilleklar – om drøye to uker!

At norsk fotball har blitt bedre av tidlig seriestart og sen sesongavslutning de siste årene, er det vanskelig å finne tegn på. Landslaget hangler og det er bare sporadisk at et norsk lag har kommet seg til gruppespillet i Europaligaen.

Da har jeg mer tro på at det er utviklende å spille kamper i juli – på gode baner og med god stemning på tribunene!

La ski og skøyter beholde vinteren, så kan fotballen få vår oppmerksomhet fra april til november.