Klar for påsketuren?

Noen har det kanskje hektisk nå med pakking til påskeutflukten? Det er mye å huske på, men ikke glem hunden.
NAMDALSAVISA

Mattilsynets fjellvettregler for hund gir en fin oversikt over dens behov. Les dette nå før du drar, så er du bedre forberedt. Litt stress i dag, men husk at alt blir bra når man kommer fram til hytta.

Fjellvettregler for hund

1. Vis respekt for sola

Hunder kan også bli snøblinde dersom de utsettes for sterk sol og UV-stråling. Enkelte hunderaser og hunder med nedsatt tåreproduksjon er mer utsatt.

2. Se opp for solbrenthet

Hunder kan bli solbrente. Ører og nese er særlig utsatt. Dekk til hunden eller bruk solkrem hvis det er veldig sterk sol.

3. Se opp for såre poter

Sjekk potene jevnlig. Lang pels mellom tredeputene kan føre til is- og snøklumpdannelse. Potesalve kan hjelpe. Det vil også klipp av pels som stikker ut under labben (ikke klipp vekk det mellom putene).

Vær forsiktig dersom du har ski med stålkanter. Møte med hundeføtter kan føre til stygge kuttsår.

Klipp klør! Lange klør sprekker, brekker og fliser seg lettere opp. Bruk potesokker forebyggende eller ved skader og sår. Det er viktig at de brukes riktig så de ikke forårsaker ytterligere skader og sår.

4. Bruk riktig utstyr

Tilpass utstyret som sele eller kløv etter hund og behov, slik at det ikke oppstår gnagsår eller skader. Ha gradvis tilvenning til nytt utstyr.

5. Legg ikke ut på langtur uten at hunden er trent

Også hunder blir slitne, husk at du sklir fort av gårde på skiene. Tilpass fart og turlengde etter hvor trent hunden er. Det er tungt for hunden å gå i løssnø og samtidig trekke pulk eller mennesker. Tren godt før langturer.

6. Vær rustet mot uhell

Ha med enkelt førstehjelpsutstyr som bandasjer, potesokk, potesalve, sportstape og sårsalve. Rådfør deg gjerne ved veterinæren din før du reiser til fjells. Kanskje hunden trenger andre medisiner eller har spesielle behov? Finn telefonnummer for vaktveterinær i området. Sjekk kommunens nettside.

7. Se opp for frostskader

Hunder kan få frostskader og enkelte områder på kroppen er mer utsatt, som ører, poter, hale og kjønnsorganer. Ta med noe hunden kan ligge på under lange raster ute.

8. Pass godt på valpen i kulda

Ikke alle hunderaser er like godt tilpasset kulde. Utetiden må tilpasses temperaturen. Valper har ikke samme evne til å regulere kroppstemperaturen som voksne dyr, så ta spesielt hensyn til unge hunder. (Skjelving kan bety at hunden fryser, men er også vanlig når den er oppspilt/glad.)

9. Husk ekstra fôr

Hunden bruker mer energi når den er i aktivitet og det er kaldt. Ta med litt mat med høyt næringsinnhold til krevende turer. Det finnes mange gode alternativer hos veterinæren. Husk vann, også hunden blir tørst.

10. Ikke gi hunden sjokolade

Hunder tåler ikke stoffet theobromin, som finnes i kaffe, te, cola, kakao og sjokoladeprodukter. Dess mørkere sjokoladen er, dess mer theobromin.

Plukk opp avføring i skiløypa og vis hensyn til andre turgjengere.

God påske!