Se opp for påskesmell!

Legger du ut på påskeferie fredag? Da bør du i såfall ta det med ro i trafikken. Statistisk sett er det nemlig større sjanse for at det smeller enn på andre dager i påska.

MANGE PÅ VEGENE: Fredag før påskeuka er den store påskeutfartsdagen. Tusenvis pakker bilen og haster avgårde til hytter og fjell for påskeferie.  Foto: Colourbox/Tryg Forsikring

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Fredag før påskeuka er den store påskeutfartsdagen. Tusenvis pakker bilen og haster avgårde til hytter og fjell for påskeferie.

Samtidig er dette dagen da det smeller oftest i påsketrafikken, viser tall Tryg Forsikring har innhentet fra Finans Norge.

– Fredag før palmesøndag er en bulkefredag. Tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1.300 bilskader, de aller fleste på ettermiddag og kveld. Det var hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påska er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

VÆR FORSIKTIG: Ingen andre dager i påska er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen før palmehelga.  Foto: Colourbox

 

Ni personer skadd i fjor

I fjor var det desidert mest skader etter små sammenstøt eller eneulykker, såkalte bulkeskader. Ingen omkom, men ni personer ble skadd i alvorlige ulykker denne fredagen.

– Mange har det travelt med å komme seg av gårde. I tillegg skal man handle på vegen, og det oppstår ofte bulkeskader til og fra parkering på et kjøpesenter. Så vil man selvsagt rekke fram før det blir mørkt, og noen er gjerne hard på gassen. I tillegg er det en del uvettige forbikjøringer. Det oppjagede tempoet er mye av årsaken til at denne fredagen topper skadestatistikken i påsketrafikken, sier Brandeggen.

Pakk påskebilen riktig

Kulde og store snømengder preger fremdeles værbildet, noe som kan medføre tidvis glatte veger, ikke minst på fjellet. Samtidig er mange biler fredag fullpakket med voksne og barn, skiutstyr og klær, mat og drikke. Da gjelder det å pakke bilen riktig.

–  Tenk deg at du må bråbremse. Hva er sikret og hva kan komme flyvende gjennom lufta og gjøre stor skade? spør Brandeggen som oppfordrer alle til å sikre gjenstander, enten ved å stroppe de fast eller pakke de i bager og ryggsekker som kan ligge sikret i bagasjerommet - helst bak et bagasjenett eller hundegitter.

– Gjør det trygt og enkelt, er hans oppfordring.