Fire myter om vaksiner

Noen barn er for unge eller har sykdom som gjør at de ikke kan få vaksiner. De er trygge fordi resten av oss er vaksinert.
Fakta: MMR-myten
  • • En kjent myte er at MMR-vaksinen forårsaker autisme. Grunnen til dette er Wakefield-rapporten fra 1998, én enkelt undersøkelse som hevdet at det fantes en sammenheng mellom vaksinen mot meslinger og autisme. Denne rapporten ble imidlertid trukket tilbake på grunn av villedende informasjon i 2010. Tenk over at den første MMR-dosen gis når barnet er mellom 12 og 18 måneder gammelt, noe som tilfeldigvis er den samme alderen da de første symptomene på autisme kan oppstå. Uavhengig av om barnet er vaksinert eller ikke. Denne myten har ført til unødvendige epidemier av meslinger og røde hunder de siste årene fordi folk blir redde og for å ta MMR-vaksinen.
  • • En nylig publisert stor undersøkelse som har involvert mer enn 1,2 millioner barn, understreker at det ikke finnes noen sammenheng mellom MMR-vaksinen og utvikling av autisme eller autismespekterforstyrrelser. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X14006367)
NAMDALSAVISA

I Norge har vi et frivillig vaksinasjonsprogram basert på tillit og informasjon, og immunitet i befolkningen er en dugnad. Du har rett til å reservere deg, men ikke sett små barn i fare på grunn av uriktig informasjon. La oss rydde opp i de vanligste misforståelsene.

1. Sykdommene det vaksineres mot er egentlig ikke så farlige

JO! Vaksinene i dag er så effektive og det har ført til at sykdommene det vaksineres mot ikke lenger synes i samfunnet. Noen mister derfor troen på at de finnes i det hele tatt. Kikhoste er et eksempel på hvor alvorlige disse sykdommene er. Dersom vi slutter å vaksinere, vil risikoen for at spesielt spedbarn smittes, øke betraktelig. Så små barn blir alltid alvorlig syke og kan i verste fall dø av kikhoste. Meslinger er et annet aktuelt eksempel. Gravide som blir smittet de tre første månedene av svangerskapet, har høy risiko for abort eller døvhet, blindhet, hjertefeil eller hjerneskade hos fosteret. Hvis vi ikke vaksinerer barna våre, vil både meslinger, kusma, røde hunder og polio komme tilbake i løpet av noen få år. Og det finnes ingen behandling mot disse sykdommene.

2. Det er bra for immunsystemet å gå igjennom barnesykdommene.

NEI! Immunforsvaret blir sterkt svekket, ikke styrket, etter å ha gjennomgått sykdom. Vaksiner etterligner naturen og oppnår derfor immunitet med færrest mulig symptomer og komplikasjoner. Meslinger kan være farlig og føre til alvorlige komplikasjoner, også hjernebetennelse, eller død. Vaksinen mot meslinger kan på den annen side ikke forårsake dødsfall fordi viruset som brukes i vaksinen er svekket. Etter en meslingeinfeksjon vil du ha immunitet mot meslinger, på samme måte som etter vaksinasjon. Men hvorfor ta høy risiko med sykdom, når du kan få denne immuniteten ved vaksine?

3. Vaksiner kan gi sykdom

I enkelte miljøer presenteres det tidvis påstander om vaksiner og kroniske alvorlige sykdommer. Dette gjelder ofte tilstander vi ikke forstår fullt og helt, eller vet hvorfor oppstår. Man leter etter fellesnevnere blant de med sykdommen og skylder på vaksiner fordi dette er noe nesten alle har felles. Enkelte innholdsstoffer kan i midlertid forårsake allergiske reaksjoner hos noen få og flere av vaksinene kan gi milde forbigående bivirkninger. Men stol på meg, ingen vaksiner er farlige og de videreutvikles hele tiden for at de skal bli enda tryggere å bruke.

4. Det som deles på nett er trygg informasjon

Å formidle sterke meninger om helse offentlig, uten den nødvendige medisinske kunnskapen, fører med seg et stort ansvar. Foreldre som leter etter informasjon om vaksiner bør være kritiske på nett. Det er ikke vaksinemotstandere, bloggere og facebook som har de mest oppdaterte medisinske rådene. Bestill heller time hos fastlege eller helsesøster. Vi fagfolk vil gjøre vårt ytterste for å gi god og riktig informasjon og veiledning til beste for alle barn. Ikke la andre skremme dere, spør oss!