For en spiss – hvilken konge!

For egen regning

SALAH-MAGI:: Liverpool-vingen Mohamed Salah skaper overskrifter verden over med sitt fantastiske spill for den engelske klubben. Her en samling titler fra norske nettaviser etter tirsdagens semifinale i Champions League mot Roma, som Liverpool vant 5-2 på Anfield.SKJERMDUMP 

NAMDALSAVISA

Kong Harald har vondt i foten og ble sykmeldt. Da er det bra at en annen konge har krutt i føttene. Den egyptiske kongen. Mohamed Salah.

Nesten ut fra intet kom han til Anfield i fjor sommer og har satt fyr på fotballhjertene. I heimlandet har han heltestatus etter at han skjøt Egypt til VM.

Under siste presidentvalg fikk han en million stemmer, selv om han ikke var kandidat.

Han klarte ikke å skyte Liverpool til topps i Premier League, men han kan skyte oss til Champions League-finalen.

Tirsdag kveld spilte Liverpool en av sine beste kamper noensinne på Anfield. Det har vært mange magiske stunder der gjennom de siste 50 årene.

Magien sto Salah for. To mål og to målgivende, og nå er 25-åringen oppe i 43 scoringer denne sesongen.

Han er kåret til årets spiller i Afrika og i England. Han er blitt et symbol for millioner av mennesker – for sin oppførsel, raushet, og han er muslim.

På Anfield har de blant annet sunget «...if he scores another few, then I'll be Muslim too».

Det er en overhengende fare for at moskeen må bygges ut, for supporterne synger videre «He's sitting in the mosque, that's where I want to».

I Liverpool, ved Hope Street, ligger verdens største anglikanske katedral. Et mektige skue. Jeg har også besøkt Sultan Ahmed-moskeen i Istanbul. Bedre kjent som Den blå moske. Jeg ser fram til å besøke den røde moskeen i Liverpool.

Hver måned triller millioner av kroner inn på kontoen til Salah, og de får føtter å gå på. Nattklubbeierne får ikke noe.

Derimot strør Salah rundt seg med millionbeløp til en rekke humanitære prosjekt i heimlandet. Han nøyer seg ikke bare med å glede folk ved å score mål. Han tar et stort samfunnsansvar – og populariteten blir ikke noe mindre av den grunn.

Det fortelles mange historier om han. Blant annet om tyven som brøt seg inn i familiens hus og stjal tv’n. Salah fikk sporet opp tyven og ga ham penger. Slik at mannen kunne få en ny start og bli en god borger.

Liverpool er på langt nær sikret plass i CL-finalen i Kiev, men vi kjenner lukter av den. Der kan vi møte enten Real Madrid eller Bayern München.

Der kan det gå rett dit høna sparker og reven glefser i seg restene, men vi har trua.

Vi kan tillate oss det. Vi som opplevde mirakelet i Istanbul 25. mai 2005.

Den arabiske nyhetskanalen Al-Jazeera har laget stoff rundt Salah. De referer til dem som mener at Salah bidrar til å minske rasismen, og at idretten nok en gang er en brubygger mellom folk og religioner.

Fastlåste konflikter mellom nasjoner har blitt løst opp noe ved at idrettsutøvere har møttes til fredelig dyst. Vi husker bordtenniskampene mellom USA og Kina, fotballkampen mellom Iran og USA i VM, og under siste OL hvor sør- og nordkoreanere spilte på samme lag.

Nå skal presidentene i Nord-Korea og USA møtes. President Kim Jong-un har jo en rekke olympiske gull i premiesamlinga også, uten å ha deltatt.

En annen Mohammed, med navn Ali til slutt, konverterte til islam i voksen alder. Det gikk ikke like smertefritt, og USA var delt i to på synet på tidenes beste bokser av den grunn.

Ingen er delt i synet på Mo Salah. Nå er han klodens beste spiller, og ingen bryr seg om at han pleier å falle på kne og bøye seg mot gresset etter scoringene sine – sujud, kaller muslimene det.

Kjære kong Harald. Om du en maikveld skulle sitte ved elvebredden ved lakseelva Bjøra, så håper jeg du får ditt trofe på land. Kanskje på samme kveld som en annen konge løfter et annet trofe. Det er nesten ikke til å holde ut.