Kom mai du skjønne milde – eller ikke

  Foto: Bjorn Tore Ness

NAMDALSAVISA

Ukeslutt: Våren er jaggu ei fin tid. Det begynner å bli varmere i lufta. Fuglene kvitrer om kapp om morgenen og humøret stiger i takt med hvor lenge det er lyst om dagene. Våren er ei tid hvor du sitter og tenker på det som kommer, på sommerferie med familie, på dager med sol og is på badestranda. På dager uten bekymringer, dager tilbrakt horisontalt i en park og dager tilbrakt med en utepils i hånda.

Hadde det bare vært slik, men det er det ikke. Med en gang snøen forsvinner, dukker det opp hundeskit fra i fjor. Skoene dine må vaskes x antall ganger i løpet av ei uke fordi du gjennom uka i flere øyeblikk av uaktsomhet klarer å tråkke i den ene ruka av en hundeskit langs vegen. Våren er ei tid med tette bihuler, ei tid med forkjølelse i flere uker hos ungene, fordi du trodde det var varmt og godt ute i solsteiken, mens realiteten er at det kun er fire grader og kald vind. Våren er ei tid hvor det går opp for deg at du må tilbringe flere timer ute i hagen for å trimme prydbuskene og rake løv. Våren er ei tid hvor du blir liggende på sofaen et par dager på grunn av at du er helt utslitt i både bein og kropp etter å skrubbet og beiset platten til krampa tok deg. Våren er ei tid hvor bilen plutselig finner ut at den trenger reparasjoner til flere titusen, akkurat når feriepengene tikker inn på kontoen. Våren er ei tid hvor du kommer på fornavn med dem i skranken på apoteket etter utallige turer innom for å hente ut allergimedisin. Hva skulle man gjort uten våren?

Akkurat i år er våren – eller mai måned – spesielt god. Du har full uttelling på helligdagene, og det frigjør enda mer tid til å fikse i hage og heim. Enda mer tid til å bannes og bli irritert over alt du ser må gjøres når du aller helst skulle sittet på altanen og grillet et godt stykke kjøtt med en kald leskende drikk i hånda. Du ser ting du ikke fikk gjort ferdig i fjor. Husveggen som trenger et ekstra strøk maling og vinduene som absolutt trenger en vask.

Våren er jaggu fin, altså. Nei, takke meg til vinteren. Mørkt, kaldt og deilig. Mørkt nok til at det ikke vises at veggen trenger et strøk maling, og kaldt nok til at du skjønner at du må kle ordentlig på ungene når de skal ut og leke. Snøen skjuler alt som må gjøres av hagearbeid, og det eneste du må bekymre deg for er om du klarer å måke fram bilen før jobb. Det klarer jeg.