FOR EGEN REGNING

Kultur-Norge er blitt fattigere

  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

I løpet av de siste ukene har det norske kulturlivet blitt fattigere. Mye fattigere.

Frode Viken, Jon Michelet og Pushwagner skal ikke lenger glede oss med sine kunstneriske bidrag – bidrag som i flere år har gitt mange gode opplevelser på ulike felt.

Markante personer

Trioen har på hvert sitt område vært markante personligheter. Viken med sin populære musikk, Michelet med sine fengende bøker og Pushwagner med sine karakteristiske malerier.

Det er vemodig å tenke på at det ikke kommer noe mer fra dem – med unntak av Jon Michelsets siste bok i den lange og gode rekka av bøker om krigsseilernes innsats.

En berikelse

Trioen inspirerte undertegnede på ulike måter. Summen av det de ga meg og mange andre, var en berikelse.

Frode Vikens tekst og musikk er kjent for å sette folk i godt humør og for å skape gode stemninger. Jeg har vært til stede på mange konserter med D.D.E. opp gjennom årene – og felles for dem alle er at jeg har følt meg i godt humør etterpå. Opplevelsen var den samme om det var etter en konsert for et fullsatt Oslo Spektrum eller om det var etter en julekonsert i Namsos kulturhus.

Godt humør er en følelse som fører mye positiv med seg. Bare tenk på det motsatte. Når kulturen gir deg humør og påfyll av positiv energi, da har kunstneren lyktes.

45 år med Michelet

Jon Michelets forfatterskap fikk jeg et forhold til lenge før han ga oss lesere del i historien til skogsmatrosen og krigsseileren Halvor Skramstad.

Allerede i 1974 kjøpte jeg mi første bok fra den fargerike forfatterens hånd – utgitt i den da populære samlinga «Den sorte serie». Jeg har ikke tall på hvor mange av hans bøker jeg har i mine bokhyller, men det er de fleste han har utgitt.

Michelet var i hele sitt liv en omstridt person, med et klart politisk ståsted. Det var først da han skrev bøkene om krigs- seilerne, at han fikk anerkjennelse fra det brede lag av det bokinteresserte publikummet.

En fargeklatt

Omstridt var også Pushwagner, eller Terje Brofos, som var hans egentlige navn. På alle måter en fargeklatt som var glad i farger og som i løpet av et turbulent liv skapte seg en status som etter hans eget utsagn var «ufortjent».

Jeg har ingen Pushwagner hengende på veggen, men de som har kjøpt et kunstverk av ham, kikker trolig på det med et spesielt blikk etter at kunstneren gikk bort.

«Guds diskusjonspartnere»

I Frode Vikens bisettelse sa prest Petter Normann Dille at «Gud har fått en ny diskusjonspartner». Om man forfølger den tanken, er det grunn til å tro at det begynner det å bli fullt rundt bordet der oppe. Både Frode Viken. Jon Michelet og Pushwagner skapte diskusjoner – og de gikk ikke av vegen for å delta i en.

Vi er mange som føler at Kultur-Norge er blitt fattigere ved deres bortgang.