I år kom våren fort – men er dyret ditt sommerklart?

I år kom våren bråfort og før vi har fått summet oss, er det sommer. Er dyret ditt sommerklart? Nedenfor er noen punkter verdt å tenke gjennom nå.

NAMDALSAVISA

Har dyret vært til sin årlige helsesjekk hos veterinær? Skal den på kennel eller passes i sommer, er det greit å sjekke at den er frisk nå. Da reduserer du sjansen for problemer når du er borte. Det er ikke morsomt, verken for deg eller den som passer dyret, hvis det blir sykt. Selv om dyret kan bli akutt syk, er det også en del sykdommer som kommer snikende over tid. Sjekk i helseboka eller vaksinekortet om det er mer enn ett år siden siste besøk. Bestill time hvis det er det.

Vaksine

Om sommeren er det mer kontakt mellom dyr og mer flytting på dyr. Det innebærer en større risiko for smittsomme sykdommer. Ved den årlige helsesjekken blir vanligvis vaksinestatus oppdatert, men sjekk vaksineboka. Selv om dyret ditt er jevnlig innom dyreklinikken i forbindelse med annen behandling, er det ikke sikkert vaksiner er oppdatert. Si ifra hvis dyret skal til utlandet i sommer da ekstra vaksiner ofte er nødvendig. Planlegg i god, det kan være karantenetid før utreise.

Parasittkontroll

Flått- og fugleloppesesongen er i gang. Plages dyret med slike parasitter, finnes flere trygge og enkle behandlinger som dreper utøy.

Utenlandsreiser

Husk at katter og hunder som skal krysse landegrensa må ha gyldig pass. Dette ordnes hos veterinæren. I passet skal lovpålagt behandling mot farlige sykdommer som kan smitte mennesket dokumenters. Du bør også snakke med veterinæren din om vaksiner og parasittbehandling mot andre sykdommer dyret ditt kan få som ikke har et lovpålagt krav om behandling. Behandling mot hjerte- og lungeorm, spesielle vaksiner, flått- og loppebehandling og behandling mot knott- og myggarter som sprer smitte anbefales.

Pelsstell

Mange raser kvitter seg med vinterpelsen nå. Børsting hjelper med å få fjernet den varme underulla.

Sjekk ørene. Rister dyret på hodet eller klør seg rundt ørene, bør du sjekke nærmere. Er innsiden av ørelappene røde eller det lukter fra ørene, er dette tegn på betennelse.

Overoppheting

Folk er stadig flinkere til å passe på dyrene i varmen, men jeg nevner det igjen: Varme biler er farlige! Særlig gjelder dette kortsnutede hunderaser.

Med dette håper jeg sommertiden blir fin og uten problemer for din firbeinte venn.