Hyllet som helter av engelsk politi

Uten forvarsel havnet studentene Astrid Laugen og Stig Ove Selnes midt oppe i ei dramatisk hendelse i England. Nå hylles de av politiet i York.

HVERDAGSHELTER: Lite ante disse fire studentene at de skulle bli hyllet som helter etter studieoppholdet i York. Fra venstre: Astrid Laugen, Vilde Fuglem, Ida K. Hermann og Stig Ove Selnes.  Foto: Bjørnar Leknes

NAMDALSAVISA

LEVANGER: Laugen fra Foldereid og Selnes fra Namsos studerer til vanlig engelsk ved Nord universitet i Levanger og hadde i vinter et studieopphold ved The Norwegian Study Centre i York.

En hendelse ved et gatehjørne i den ellers så fredelige byen ble et minne for livet for namdalingene og to andre studenter.

Som ei scene i ein britisk kriminalfilm

Brått kom ei kvinne springende mot de fire norske studentane, som var på vei for å ete. Ho skalv og var tydelig redd, og gjemte seg bak dem. De forsto fort hvorfor, da ein voldsomt sint mann kom etter henne. Mannen ropte og kjefta og ville ha tak i kvinnen, men vart hindra av studentane, som sto opp for henne selv om mannen truet dem på det groveste.

– Han var veldig aggressiv og prøvde å skubbe meg vekk. Der og da visste jeg ikke hva han ville gjøre, så det var litt ekkelt ja, sier Stig-Ove Selnes.

En av studentene tok kvinnen i hånda og sprang nedover gata og inn i en butikk. De fikk betjeninga til å ringe politiet, men så at mannen kom i samme retning.

– Da lovte vi dama at vi ikke skulle dra fra henne før politiet kom, forteller Astrid Laugen.

De andre studentene fulgte etter klare til å gripe inn på ny, men i det mannen skulle til å gå inn i butikken, snubla han og datt.

Mannen, som åpenbart var tungt rusa, tok seg omsider inn i butikken. Da fikk han klar beskjed om å komme seg ut igjen og at politiet var på vei. Han gikk da ut, satte seg og sovna. Studentene valgte å bli i lag med kvinna også mens politiet var der, og senere på dagen tok politiet også inn Selnes til avhør.

– Politiet var veldig vennlige og roa fort ned situasjonen. De ga også uttrykk for at de satte stor pris på måten vi sto opp på for kvinna, sier Vilde Fuglem frå Selbu.


Diplom, kake og hyllest

Vel heime igjen kom hverdagen raskt tilbake, og studentene fikk etter hvert avstand til hendinga både i tid og tanke. Inntil de en dag vart overrumpla – midt i engelskforelesninga.

Inn kom faglæraren deres med både kake og diplom, og med en personlig hilsen frå politiet i York som prikken over i-en.

– Jeg har fått en særdeles hyggeleg e-post frå en av politiinspektørene i York. Han vil rette en stor takk til dere alle fire for måten dere opptrådte på den 17. januar i år, sier stipendiat Anke Zondag, som selv var med til York som rettleder for studentene

Politi-inspektøren skriver:

"I am one of the police supervisors in North Yorkshire Police and I have responsibility for supervising the response to incidents in the York area. As you can imagine I see many reports and review many incidents reported. I would have to say that there are fewer incidents than many would think where members of the public put themselves out to protect and support strangers who are the victims of crime or are vulnerable situation. I would be grateful if you could pass on my thanks to Stig Ove Selnes, Astrid Laugen, Vilde Fuglem and Ida Kristin Hermann for their involvement in the incident in York City Centre on the 17th January 2018 and the decision that they made at that time to stand up for the victim in this case. A person they did not know. It was a brave act whether they knew that at the time or not and to follow this up by providing statements (which has allowed us to prosecute the offender), well it is truly uplifting.

I suppose I should also take the opportunity to reassure you that North Yorkshire is the safest county in England and that I would like to think that neither they nor their colleagues should have to witness something like this again.

In any regard, a heartfelt thank you from North Yorkshire Police."

Yours sincerely,

Insp 1270 Jon Asvadi


– Dette setter vi stor pris på. Vi hadde ikke venta noe sånt, men det kjennes fint å bli anerkjent på denne måten, sier Ida Kristin Hermann fra Verdal.