«God sommerjobb. Vennlig hilsen dovasker»

  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

Før du som ungdom setter i gang med salget av troll, jordbær eller kjøttkaker i brun saus, er det noen ting jeg vil si om sommerjobber. Noen ting er kanskje mindre relevante, men i beste fall husker du å sjekke alle skuffene på et hotellrom – der kan det ligge alt fra reisebrosjyrer til brukte herretruser (mer om det senere).

La oss sette i gang:

1) Gi av deg selv! Smisk er lov – men husk at den skal brukes med måte. Det er ingen vits i å fortelle sjefen din at vedkommende har en fin bil eller er god i jobben sin. Men å spørre om barn og fritidsaktiviteter, eller ferieplaner og hvilke matretter de prøvde på Gran Canaria – det kan ofte frembringe smil hos noe-og-førtiåringen.

2) Lær av hverandre. Dette er viktig når det oppstår konflikter. Jobber du for eksempel på et kjøkken og får et salathode kastet etter deg av sjefen fordi du ikke kuttet salaten riktig (det kan jo skje, det er nemlig svært mange måter å kutte salat på, for ikke å snakke om salattyper), gjelder det å være frampå og gripe det første du ser, et brød, en tomat eller gulrotskrell og la sjefen din forstå at du følger med i timen.

3) Ha en positiv innstilling, og ta gjerne på deg drittjobbene! Sommerjobber er så definitivt ikke kontorliv i niende etasje med smellvakker utsikt. Det kan hende du må fjerne turistavføring fra doseter, ikke vet jeg, men det trenger faktisk ikke være så verst. Hvis du har et hespetre til sjef, som verken vil snakke om barna sine eller matretter fra Gran Canaria, vil jeg tro at vedkommende nødig ønsker å stikke hodet inn og ned i doskåla for å prate med deg så veldig ofte. Du slipper å bli kjeftet på, for å vaske en do kan så vidt jeg vet ikke gjøres på så veldig mange ulike måter. Her vil noen muligens stille seg kritiske, men jeg har jobbet i turistbransjen siden jeg gikk på ungdomsskolen – og turister må mye på do.

4) Gjør forberedelser, og kvitt deg med alle allergier hvis du skal jobbe på et kjøkken. Eventuelt ikke søk jobb på et kjøkken i det hele tatt. Mulig dette vil høres litt snålt ut, men jeg har en greie med sopp. Jeg kan verken ta på det, lukte på det og aldri spise det. Dette skulle jeg selvfølgelig tenkt på da jeg søkte meg sommerjobb som servitør på Dovre. På det stedet serveres en 3-retters middag sju dager i uken, og de veksler på tre forskjellige supper til forrett. Med hendene langt nede i en 10-liters kjel med grumsete vann og myke, svampaktige sopprester som aldri ville ta slutt, stod jeg og skrubbet med lukkede øyne og ønsket meg langt vekk. Om kjelen ble ren, er ikke godt å vite. Så hvis du også har snodige «allergier» som meg og ikke tåler synet av norske, tradisjonsrike matvarer, bør du holde deg unna kjøkkenjobber.

5) Lær av dine feil. En gang satt jeg og gaflet fornøyd i meg dagens lunsj på bakrommet, men satte nesten eggerøren fast i halsen da sjefen kom inn og lurte på hvilken av stuepikene som hadde rengjort et rom og glemt dette, mens hun holdt opp en kloakkgrønn herretruse i været. Bedre ble det ikke da jeg fikk vite at dette rommet skulle leies ut til en engelsk godseier, som hadde vært trofast kunde i mange år, og slett ikke hadde bestilt ekstra undertøy på rommet.

6) Ikke la sommerjobben ta over livet ditt. Husk at dette er noen småtterier av noen uker hvor du skal stå opp litt tidligere og bidra med noe de ansatte kunne klart helt fint på egen hånd, men som du kan gjøre for å tjene cash og la dem spise mer is. I deres øyne er du litt sånn som en stum renholder; du er takknemlig for at vedkommende er der, men dere har aldri snakket sammen. Du er faktisk ikke sikker på om vedkommende kan snakke i det hele tatt. Det er slik en sommerjobb er. Så er du smart, holder du kjeft hele sommeren.

7) Hold sjefen din på en armlengdes avstand. Du vil ikke brase inn på kontoret og avbryte alt fra en skilsmisse til en superviktig fotballkamp, jeg vet ikke helt hva sjefer pleier å gjøre på kontoret sitt. Du bør vite din besøkstid. Et lite bank på døra holder i massevis, maks to. Og for all del – jobb og privatliv skal ikke kombineres. En gang hørte jeg om en gutt som fikk sjefen sin på døra i nattpysj fordi han hadde helt ut tomatsuppe i vasken. Hypotesen var at tomatsuppa var dårlig og måtte kastes. Jeg har ikke sett så veldig mange ledere som subber rundt i tøfler og bustete hår langs veiene her i Namdalen, men du kan jo aldri vite. Ikke kast mat du ikke er sikker på skal kastes!

8) Til slutt: Ha det gøy! Og forresten, ikke alle sommerjobber består av vasking, matlaging eller trollsalg – noen går ut på å skrive om stort og smått som trykkes i avisa. Bare et lite tips.

God sommerjobb!

Vennlig hilsen dovasker.