Ukeslutt

Dagene hjemme åpenbarte en kulturskatt

NAMDALSAVISA

Ukeslutt i dag falt tilfeldigvis sammen med min 62-årsdag. Nå er jeg ikke ute etter feiring eller lykkeønskninger. Men sammentreffet gir like fullt grunn til noen refleksjoner.

For det er langt fra noen selvfølge at jeg kan markere dagen. Litt flaks og et – i hovedsak – godt helsevesen – må få æren for det. For vel tre år siden hadde jeg knapt vært innom et sykehus. Så fikk jeg noen helsemessige «karameller» som totalt har gitt meg nærmere 20 uker blant de hvitkledde. Innimellom har jeg fått til å jobbe litt.

Men nå er problemene trolig over, jeg er tilbake på jobb og kan snart ta igjen noen utsatte oppussinger på hjemmebane. Må gi noe tilbake til kjerringa, som har måttet ta mange ekstra tak i denne perioden.

De dagene sofaen var endestasjonen på turen fra soverommet, fikk jeg god tid til å leke med fjernsynet på dagtid. Vi har arkiv på tv-en, slik at vi kan finne fram gamle program. Og i vinter ble jeg mer og mer klar over at utskjelte NRK sitter på mange kulturskatter i sitt rikholdige arkiv.

Årsaken ligger nok i at statskanalen har vært pålagt et samfunnsoppdrag med å gi et bredt programtilbud. Opp gjennom årene har jeg nok irritert meg over de mange «sære» kultursjangrene som har fått plass i NRK. Men nå er de uansett tatt vare på for historien.

Den største kulturskatten – selve den norske kulturarven – er det etter min mening sunnmøringen Oddgeir Bruaset som har sikret oss. I 13 år lot han oss møte mennesker som bodde utafor allfarveg over hele landet i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Mennesker som bar tradisjonene og de norske verdiene videre. Vi får et innblikk i nær og ny historie, som for mine barnebarn og deres generasjon sikkert kan virke utrolig.

Journalistkollega Bruaset har fått både heimfylkets kulturpris og Kongens fortjenstmedalje i sølv. Jeg mener mannen fortjener både denne hederen og mer til, gjerne en statue midt i urbane Oslo.

NRK-serien fortsetter med ny programleder. Ett av de siste programmene var for øvrig møtet med fantastiske Lise Mortensen og Gunnar Bengtsson på Svinøya. Øya som dominerer utsikten fra hyttevinduet vårt på Mellom-Vikna.

Og har du en tung dag, kan et besøk hos Fleksnes i NRK-arkivet snu humøret. For jeg våger påstanden: humor i NRK var bedre før. Mye bedre!