Vi skåler i flyplasser

FOR EGEN REGNING

Tegning: Knut Høihjelle 

NAMDALSAVISA

Det er ikke måte på hvilke lidelser vi nordmenn blir utsatt for av staten. Blant skrekkeksemplene, som virkelig svir, er avgiftene på sukker, alkohol og tobakksvarer.

Da er det godt vi har tilgang på taxfreebutikker. Denne uka skrev Dagens Næringsliv om Travel Retail Norway, som på oppdrag av Avinor, står bak taxfree-salget på de fem største flyplassene i Norge.

Det er god butikk. I fjor solgte de varer for 5,3 milliarder kroner, og i løpet av de ti siste årene har eierne tatt ut nesten to milliarder i utbytte. For Avinor er også dette en gullgruve ettersom de soper inn inntekter på blant annet husleie for taxfreebutikkene, som har vokst i omfang i takt med nordmennens handleglede.

Dette overskuddet blir blant annet brukt til å finansiere drifta av regionale flyplasser, som i Namsos og Rørvik. For de aller fleste småflyplassene i Norge går ikke med overskudd.

Nettopp dette argumentet har blitt brukt flittig i en debatt som har pågått i flere år, og som vil øke i omfang.

I 2022 går Travel Retail Norways eksklusive avtale om salg av blant annet alkohol ut. Opposisjonspartiene har tatt til orde for at Vinmonopolet fra da av skal stå for taxfreesalget av alkohol.

Det som opptar oss i distriktene, er hvor det blir av pengene som Avinor i dag tar inn om det skulle skje ei forandring i hvordan taxfreeslaget organiseres. Vil det statlige Avinor eksempelvis få lov til å melke det statlige Vinmonopolet for like mange kroner som Travel Retail?

Vi er opptatt av å opprettholde flyplassene, og aller helst få et bedre rutetilbud eller bevare det eksisterende tilbudet. En evig kamp, som lokalpolitikere må bruke mye tid på.

Direkteruta til Widerøe fra Rørvik og Namsos til Gardermoen har blitt populær, og har foreløpig livets rett. Den kom som et resultat av godt politisk håndverk fra flere namdalske lokalpolitikere og næringslivsaktører. Enda bedre blir det om vi får ei ny rute til Oslo, skreddersydd næringslivsaktørene i Namdalen.

Samtidig er det betimelig å stille spørsmålet om vi som stor- samfunn ikke har vi stilt oss ganske dårlig hvis det nå er slik at det er salget av billig fransk rødvin som er avgjørende om flyplassen på Leknes i Lofoten skal holde åpent.

Foreløpig er det helt uvisst hva Stortinget til slutt ender opp med. Det eneste som er sikkert, er at nordmenn setter stor pris på taxfreesalget, og kanskje er en ikke så pris- bevisst heller. Sluttregninga kan ofte bli høyere enn det du hadde tenkt deg. Var det nødvendig med all den sjokoladen?

Men jeg, og sikkert du med, er som folk flest. Hvis vi først skal unne oss noe godt, er det stas å få kjøpe ei flaske av «livets vann» 69 kroner billig- ere på Værnes enn på polet. Smaker det bedre? Nei, men noen kan nok falle i fristelsen å smake mer når en tross alt har spart en halv kinobillett.

Skjønt det er ikke alkohol som er mest i skuddet om en skal legge bestselgerlista fra Oslo Lufthavn fra i fjor til grunn, basert på omsetning. På de sju første plassene troner tobakksvarer før en halvgod rødvin på dunk dukker opp, så følger noe så unyttig som fuktighetskrem.

Uavhengig av hvilken politisk farge det er på regjeringene, skrus avgiftene på alkohol opp hvert år. Da er det godt at vi kan få ei fristund på taxfree’n. Kjøper vi litt over kvoten alle sammen, så driverne er nødt til å leie enda mer areal av Avinor, er nok en småflyplass berget.

Sprett korka, vi må skåle!

En skål til, og drømmen kommer klart til syne. Jeg er på Åge International Airport, direktefly Namsos–Østersund. Det blinker «Go to gate», men jeg rakk akkurat taxfree- butikken!