Er det farligere å fly for kortsnutete raser?

Du har kanskje fått med deg at flyselskapet Norwegian har skjerpet reglene for kortsnutete raser på sine flyvninger. Det er bra at dette temaet blir tatt opp i media. Lurer du på hvorfor?

TRANGT: Pilen viser hvor nesen er. Denne hunden har en hudfold som bretter seg over nesen og reduserer luftpassasjen ytterligere. 

NAMDALSAVISA

I 2010 friga U.S. Department of Transportation statistikk over dødsfall blant hunder under flytransport. De viste at over 50 prosent av alle dødsfall under flyreise var i såkalte kortsnutete raser som f. eks. bulldog-raser, mops, Boston terrier, boxer, noen mastiff-raser, pekingneser, Lhasa apso og Shih tzu.

At kortsnutete raser er mer utsatt for pusteproblemer er noe veterinærer har visst lenge. Vi må ofte utføre kirurgi for å normalisere luftveiene på slike raser. Min erfaring er allikevel at det fortsatt er mye uvitenhet om problemene disse hundene har.


Trines tips
  • Verdt å tenke på hvis hunden skal på flyreise.
  • Vær forsiktig med å la overvektige og syke dyr reise. Bestill en helsesjekk hos veterinæren og snakk om risikoene din hund måtte ha.
  • Gjør hunden vant til transportburet i god tid før reise. Buret må være solid, godt ventilert og stort nok til at hunden kan ligge normalt, snu og reise seg. Sjekk med flyselskapet angående spesifikke krav.
  • Unngå store tepper i buret som dyret kan grave seg ned i da dette reduserer ventilasjon ytterligere.
  • Unngå bruk av bedøvende medikamenter da det kan øke fare for skade og helseproblemer.
  • Ønsker dere en trygg og god reise!
  • bare fint under reisen. Det er viktig at eiere og oppdrettere forstår hva hunden utsettes for under en slik reise. Ved å vite om farene, kan du bedre redusere risikoen.

Hva er problemet?

Problemet er at disse rasene strever med å få nok oksygen til lungene til vanlig. Dette oppstår fordi de kortsnutete rasene har de samme anatomiske delene som en vanlig hund. Men når snuten nesten mangler, blir det trangt når neseganger, tenner, gane, bihuler, mandler og tunge skal inn på en så liten plass. Det er som å flytte fra en stor villa til en leilighet på 50 kvm og ta med deg alle møblene dine. For å få plass til alt, får disse rasene ofte for trange nesebor, for lang bløt gange og for trangt luftrør. Dette medfører lite effektiv pusting og manglende evne til å kjøle seg ned. I stressede situasjoner kan derfor luftveiene kollapse, slik et sugerør kollapser hvis du suger for hardt på det.

Hvorfor er flyreiser farlige?

På grunn av disse anatomiske unormalitetene er kortsnutete raser mer sårbar når luftkvalitet og temperatur forandrer seg i cargo. I bur, i et pakket rom under transport vil det også være redusert ventilasjon. Er hunden i tillegg stresset, hjertesyk eller overvektig, vil dette øke risikoen for åndenød.

Jeg ønsker å understreke at faren for dødsfall under reise er svært liten, selv for en kortsnutet rase. Men det at den ikke dør, betyr ikke at den hadde det bare fint under reisen. Det er viktig at eiere og oppdrettere forstår hva hunden utsettes for under en slik reise. Ved å vite om farene, kan du bedre redusere risikoen.