VM i fotball har startet

Klart for timer i godstolen

For egen regning

Illustrasjonsfoto.  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

Gjør klar for fire uker med fotball. Høyt press, gjennombruddshissighet, dødballer og diskutable dommeravgjørelser skal prege våre ettermiddager og kvelder fram til 15. juli.

VM i fotball er noe vi sportsidioter ser fram til med glede og forventning. Om Norge er med eller ikke, spiller ingen rolle – selv om det var stas med norsk deltakelse i 1994 og 1998.

I fravær av vårt eget landslag, velger vi oss andre land som vi vil følge med ekstra oppmerksomhet.


Nå dreier det meste seg om fotball-VM – også i Namdalen

I går sparket vertsnasjonen Russland i gang årets fotball-VM mot Saudi-Arabia. Og nå baller det bare på seg.

 

Hvem er våre favoritter?

Sverige og Danmark, naturligvis. England, selvsagt, men vil noen av disse lagene prege mesterskapet når vi kommer til sluttspillkampene?

Hva med Belgia, Frankrike, Spania, Argentina og Messi, Brasil og Neymar?

Hva med Tyskland, den regjerende verdensmesteren?

Den engelske storscoreren Gary Lineker sa en gang at «fotball er en enkel sport. 22 mann jager en ball i 90 minutter og til slutt vinner Tyskland». Skjer det i år, også?

Bytter klistremerker

Det er mange måter å forberede et fotball-VM på. I år er jeg så heldig at tre av mine barnebarn samler på klistremerker, merker som kommer på plass i en ny utgave av Paninis VM-album.

Det organiseres og byttes – byttemerker utveksles over bordet eller per post mellom Namsos og Oslo. Fotballinteresse – kombinert med geografi og systematikk!

Å spå hvem som møtes i semifinaler og finaler, er jeg dårlig på.

Jeg er flinkere til å huske kamper og hendelser fra tidligere fotball-VM.

Mine VM-minner

Her er mi liste, jeg har utelatt Norges seier over Brasil i 1998 ettersom akkurat den kampen er omtalt av mange de siste dagene.

1. Andres Escobar er så uheldig å sette ballen i eget mål i en gruppespillkamp mot USA i 1994. Colombia blir slått ut og noen dager senere blir Escobar skutt og drept i sin hjemby. Morderen roper «Gol» i det han skyter sine skudd.

2. Zinedine Zidanes nedskalling av Marco Materazzi i finalen i 2006. Duoen hadde scoret hvert sitt mål og det sto 1–1 mellom Frankrike og Italia da Zidane ble så verbalt provosert at han snudde seg og skallet motspilleren i brystet. Italia vant finalen etter straffesparkkonkurranse.

3. Nederlands grisespill i 2014-finalen mot Spania hvor Nigel de Jong satte inn et skikkelig karatespark i brystet på Xabi Alonso. Et vanligvis velspillende Nederland var denne kvelden gjort om til bøller på banen.

4. Kjetil Rekdals scoring mot Mexico i vår første kamp i VM i USA i 1994. Det var Norges første mål i et sluttspill siden 1938. Rekdal var vraket i startoppstillinga, men kom inn og fikset seieren.

5. Tysklands ydmykelse av Brasil i semifinalen i VM for fire år siden. Vertsnasjonen ble rundspilt i første omgang og det sto 5–0 ved pause etter fire mål på seks minutter midtvegs i omgangen. Tyskland ledet 7–0 før Brasil fikk sitt trøstemål. Brasil ble slått ut i sitt eget VM med det mest suverene resultatet fra en semifinale i VM-historien.

6. VM-finalen i 1974 mellom Vest-Tyskland og Nederland. Mesterskapet ble spilt i Tyskland, og det var litt av et sjokk da den engelske dommeren Jack Taylor dømte straffespark til Nederland etter ett minutts spill. Men tyskerne kom tilbake og sikret seg trofeet.

7. Geoff Hursts omdiskuterte scoring i finalen i 1966 mellom England og Vest-Tyskland. Det har vært presentert mange grafiske modeller for å slå fast om ballen var over målstreken eller ikke – uten at det foreligger et fasitsvar, 52 år etter at finalen ble spilt.

Lista kunne vært uendelig mye lengre og nye minner kan sikkert føyes til etter 15. juli.