«Pride handler ikke bare om toleranse. Det jeg vil ha er at vi respekterer, aksepterer og omfavner hverandre.»

NA-spaltist

Illustrasjonsfoto. 

NAMDALSAVISA

Se deg omkring. Se på kona di. Mannen din. Ungene dine. Se på de menneskene du har omkring deg, som du elsker. Som du får se hver dag, og du nesten tar for gitt. Tenk deg at noen ville tatt dem fra deg. At du ikke fikk lov til å elske partneren din. At deres kjærlighet skulle blitt sett på som noe feil, eller at du måtte kjempe for å få lov. Overbevise foreldre, besteforeldre, venner og kjente om at kjærligheten deres skulle få eksistere.

Vi er i pride-måneden. Oslo er fylt med regnbuer, glitter, flagg, stolthet, glede og kjærlighet. I morgen går byen i tog for å feire friheten som er oppnådd, og markere at det fortsatt er langt igjen. For selv om mange synes kjærlighet mellom likekjønnede er fullstendig normalt, og ikke bryr seg om noen identifiserer seg som han, hen, henne eller ingen av delene – er det fortsatt mange som ikke forstår. Som bare ikke skjønner at kjærlighet er kjærlighet, uansett hvordan den oppfører seg.

Kunne du sett for deg å fylle ut skjema etter skjema før du fikk lov til å stå i kø for å få barn? Eller bli diskriminert som forelder fordi partneren din tilfeldigvis har samme kjønn som deg? Kunne du sett for deg et liv hvor noen kalte deg han, selv om du visste at du egentlig er en hun? At noen andre skal sette en merkelapp på deg og ditt liv. Bestemme hvordan du skal leve det. Hvilke båser du hører til i.

Kjærlighet kjenner ingen grenser. Den er fri. Selv Bibelen sier «elsk din neste». Hvordan kan det fortsatt eksistere så mye hat? Så mange fordommer mot det fineste i verden: Kjærligheten mellom mennesker? Er ikke det beste at folk får være lykkelige? At vi som samfunn legger til rette for at folk kan elske hverandre, stifte familier, gifte seg, leve sammen, uten å gå gjennom så mye motgang for å få det til? Som heterofil kvinne har jeg aldri møtt problemer i forbindelse med partnervalg. Hurra for meg, liksom, som fant en ny fyr å være med. «Så bra for deg, når får vi møte ham?»

Slik bør det være for alle. Ny dame? Strålende! Ny fyr? Helt topp. Du identifiserer deg ikke som det kjønnet du er født med, vil være kvinne som fortsatt er tiltrukket kvinner? Kjør på!

Pride handler ikke bare om toleranse. Vi skal ikke bare tolerere at folk er forskjellige. Tida for toleranse er forbi. Det jeg vil ha er at vi respekterer hverandre, aksepterer og omfavner hverandre. Jeg har venner som er lesbiske og homofile. Som har skifta kjønn. Adoptert barn, eller brukt donor for å oppfylle familiedrømmen. Og vet du hva de har til felles? De gjør det for å bli lykkelige. For å være seg selv.

Ingen kan bestemme hvilken legning de har. Jeg kan ikke velge å bli homofil, på samme måte som at homofile ikke kan velge å bli hetero. De fleste ønsker vel å kunne leve et liv som det kjønnet de føler seg som, og ikke det samfunnet sier de skal være. Så la oss spole kjapt inn i framtida og bare godta, og elske, at folk er forskjellige. Folk liker forskjellige folk. Kjærlighet er kjærlighet. Og det er vakkert uansett form.