Godt likt av alle

«Konfirmanten fra Namdalen», Senterparti-lederen, parlamentarikeren, namsosingen og trønderen Johan J. Jakobsen er død, 81 år gammel.

GODT LIKT: «Konfirmanten fra Namdalen», Senterparti-lederen, parlamentarikeren, namsosingen og trønderen Johan J. Jakobsen er død, 81 år gammel. 

NAMDALSAVISA

Få – om noen – har blitt landskjent gjennom sine initialer. JJJ var et «navn» som alle visste hvem var de tiårene at spillumsingen var en av landets mest markante politikere.

Johan J. Jakobsens politiske karriere startet med lokale verv på slutten av 1960-tallet. Vegen fra Namsos formannskap og Namsos kommunestyre til Oslo var ikke lang og i 1973 ble han valgt inn på Stortinget for første gang.

Det ble starten på sju perioder i nasjonaforsamlinga og han trådte ikke ut av rikspolitikken før valget i 2001 da han stilte sin plass på toppen av Sp-lista i Nord-Trøndelag til disposisjon.

På Stortinget utviklet han seg ganske raskt til å bli en fremragende parlamentariker. I 1979 ble han partiets leder, et verv han hadde i 12 år. Han hadde også den viktige rollen som Sps parlamentariske leder i to perioder, fra 1977 til 1983 og fra 1991 til 2000.

Oppholdet på Stortinget ble «krydret» med to perioder som statsråd – først som samferdselsminister i Willochs regjering fra 1983 til 1986 og som kommunalminister fra 1989 til høsten 1990 da Syse-regjeringa gikk av.

Johan J. Jakobsen var mye mer enn en «tørr» politiker. Han var en humørspreder, med glimt i øyet og bestandig med en god replikk på lur.

Da Johan J. Jakobsen rundet 50 år i 1987, var statsminister og «hovedmotstander» Gro Harlem Brundtland blant gratulantene. Hun kom med følgende vurdering av jubilanten:

«Vi er i grunnen glade i deg, alle sammen. Dine kontaktskapende evner, ditt gode humør og din samarbeidsvilje er til gode for norsk politikk», sa hun og uttrykte det mange også har ment i årene som fulgte.

Da han vinteren 2002 ble hyllet av Senterpartiet etter 40 års innsats, var det personen Johan J. som sto i fokus hos de mange talerne i festsalen i Namsos samfunnshus.

Den som kanskje uttrykte det best i sin tale denne festkvelden var daværende Sp-leder Odd Roger Enoksen.

Enoksen kom inn på JJJs forhold til barn og han valgte å hilse fra sin da fem år gamle datter Mette:

«Du faller i staver når du møter unger. Du legger deg på gulvet og leker med. Ungene elsker deg, Johan. Da jeg fortalte Mette at jeg skulle feire deg, sendte hun med meg denne dukka og denne tegninga med et lite hjerte og en liten hilsen».

En hilsen JJJ satte stor pris på.

Selv om Johan J. Jakobsen flyttet til Bærum og bosatte seg der da rikspolitikken tok ham, var han bestandig trønder og namdaling.

– Det vil jeg være så lenge jeg kan puste. Jeg er glad for at jeg hvert år kan tilbringe mange uker på Lønset (familiegården på Spillum), sa han da han ble intervjuet i NA til sin 70-årsdag.

Uten forkleinelse for andre aktører så er det riktig å trekke fram Johan J. Jakobsen som en sentral aktør da Stortinget sa ja til å flytte hovekontoret for Statens Skoger, nå Statskog, til Namsos. Det er ikke sikkert at utfallet hadde blitt det samme uten parlamentarikeren dyktige jobb.

Etter at Johan J. Jakobsen forlot Stortinget høsten 2001, holdt han sitt store samfunnsengasjement ved like gjennom ulike styreverv og jobb i Norsk institutt for strategiske studier.

I NA har vi fulgt JJJ i snart 50 år og det er med vemod, takknemlighet og respekt at vi tar avskjed med en av Norges fremste – og best likte – politikere de siste ti-årene.