Sceneskifte for norsk revy

For egen regning

Mer Samfunnsengasjement fra scenekanten: Det ønsker den nye fagsjefen Ole Christian Øen i Norsk Revy seg. «Olerussen» fra Stjørdal presenterte allerede i fjor sommer i revyfestivalen nummeret «Nei betyr nei», som gikk helt finalen. Det er nok i Øens gate.  

NAMDALSAVISA

For et år siden var det stor festivitas på Høylandet. Det var all grunn til det også – 30 år med NM i revy. Om ett år vil revyteltene løfte seg mot himmelen i revybygda igjen. Heldigvis.

Det var ingen selvfølge at det skulle skje. For i kulissene murret det. På idrettsspråket kalles det tretthetsbrudd. 30 år med revyfestivaler er hard kost for ei lita bygd hvor nesten alle på en eller annen måte er involvert. Mange i over tre tiår.

Det ble snakket om å sende revyfestivalen på rundgang ut i vårt langstrakt land. Det finnes mange dyktige festivalarrangører, men hållingene er profesjonelle ut i fingerspissene. På revy i stortelt er det ingen som slår dem. Å sende festivalen ut av riket, kunne fort blitt starten på slutten.

Hållingene trengte en tenkepause, og da de var ferdigtenkt, kom den ene gode nyheten etter den andre fra revyriket.

■NM i revy skal fortsatt arrangeres på Høylandet.

■Lag og foreninger har sagt ja til å stille opp igjen. Uten folkene der, ingen revyfestival.

■Det opprettes ei egen arrangementsgruppe med en heltidsansatt leder.

■Høylandet kommune har gått inn som en aktiv medspiller. Det er lurt – revyfestivalen er et utstillingsvindu for dem.

■Et nytt styret er valgt. På hver stol sitter entusiastiske personer med ulik bakgrunn med et felles mål: Å bidra til å fornye norsk revy.

■«Revydoktoren» er etablert for å høyne nivået på revygruppene i Namdalen.

■Siste uke ble Ole Christian Øen ansatt som fagansvarlig i Norsk Revy.

Dette varsler om et spennende tidsskille for Norsk Revy og NM i Revy. Den nye fagsjefen kommer med spenstige tanker. Han vil at Norsk Revy skal bli en nasjonal institusjon, og som et resultat av det skal revyfestivalen blomstre.


Har ansatt ny fagansvarlig i Norsk Revy

Vil skape en nasjonal institusjon

Ole Christian Øen tar med seg flyttelasset og skal jobbe for at Norsk Revy skal nå ut til hele landet.

 

For ambisiøst? Slettes ikke – de liker utfordringer og har lyktes med det tidligere på Høylandet. Alt startet jo med en sprø ide under et juleselskap på midten av 80-tallet.

Øen har tanker som bryter med noe av det publikum forventer når vi løser billett til ei revyforestilling. Vi vil bli underholdt, slå opp latterdøra. Etter 30 år er vi blitt passe bortskjemt.

Øen savner satiren og samfunnsengasjement fra scenekanten. Han vil at folk skal bli mer rasende og forbannet, og lage god revy ut av det.

– Det har blitt for mye gøy, sier Øen, som snart skal flytte til Gøylandet.

I TV2s «Norske Talenter» dukket skuespilleren og slam-poeten Sofie Frost opp. Hun vant ikke, men satte en ekstra spiss på finalen med sin tolkning av 22. juli – en hyllest til venninna som ble myrdet. Det var også hennes bidrag til å skyte fart i den norske #meeto-bølgen.

Ingen nevnte noe om at Sofie Frost ikke passet inn i «Norske Talenter».

Noe er allerede på gang blant de yngste revyartistene. Under revyfestivalen i fjor dukket revygruppa «Olerussen» fra Stjørdal opp med nummeret «Nei betyr nei». Med en sterk uttrykksmåte viste de hvordan ungdom kan ta vare på hverandre i en situasjon der jenter kan bli utsatt for overgrep.

Så Øen; lytt, lær og slipp ungdommen løs.

Det bør ikke være noe i vegen for at revyscenen blir en arena for samfunnsengasjement. Det handler om å gi rom for litt av alt. Vi minnes Leif Juster som en stor humorist. Han brukte revyscenen under andre verdenskrig til å harselere med herrefolket fra Tyskland.

Han balanserte på en tynn tråd, men kjørte på.

På Høylandet skal de balansere på nye stier.

Kjør på!