Campingbranner for millioner

Allerede før høysesongen for camping var i gang, hadde Gjensidige registrert 25 branner i campingvogner. De siste fem årene har forsikringsselskapene registrert nærmere 800 branner.

  Foto: Jan Ludvik Refsholt, Larvik brannvesen

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Gjensidige har gått gjennom statistikk for de siste fem årene, og har alene registrert 175 campingbranner med samlede erstatninger for 11 millioner kroner. Ei beregning for bransjen tilsier nærmere 800 branner de siste fem årene.

– Det er en del brannfarer knyttet til camping som en bør være ekstra oppmerksom på. Spesielt på grunn av at det er mye brennbart materiale i og rundt ei campingvogn eller et telt, samtidig som det ofte er bruk av grill, åpen ild og propananlegg, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i ei pressemelding.

For campingplass-eiere og campere er det viktig å holde god nok avstand.Forebyggende råd
  • Sjekk slanger og annet utstyr til propananlegget før du tar det i bruk.
  • Ha med røyk- og gassvarsler og sjekk at de fungerer. Tidlig varsling redder liv!
  • Med et slokkeapparat og et brannteppe øker sjansen for at du klarer å slokke brannen tidlig, enten det brenner hos deg selv eller naboen.
  • KILDE: Gjensidige forsikring
 

– På campingplasser skal det være minst tre meters avstand, sier Pål Rune Eklo.

Biler som ikke brukes til overnatting kan parkeres i mellomrommet.

Øvelser har vist at en brann sprer seg fra vogn til vogn på bare få minutter, selv med sikkerhetsavstanden ivaretatt. Står de for tett, sprer brannen seg enda raskere og kan bli uhåndterlig.  

– Tre meter er ikke nok til å hindre spredning av en brann, men skal hjelpe med å begrense spredningen, slik at personer rekker å rømme og eventuelt bidra i slokkearbeidet, sier Eklo

Det lokale brannvesen gjør fra tid til annen tilsyn på campingplasser for å sikre at reglene overholdes.