Fremmedlegionen er for pyser

Ukeslutt

Øivind Rånes, journalist i NA. 

NAMDALSAVISA

Ja, nå har jeg vært der og kan dø. Ikke i Napoli og heller ikke i Mori som ifølge det gamle italienske munnhellet skal være langt mindre interessant. Jeg har vært Legoland og løvepark.

Ferie for meg er late dager, kortbuksa på og legger som går fra skummetmelkblå til lakserosa på noen timer. Humler (de artene som ikke er utryddingstruet) som suser, hvitvin som funkler i sommersola og den dovne, døsige stillheten når det fortsatt er tre uker til mandag.

... det var sommer det var sol, det var hjerter i brann, blikkstille vann, alt på denne jord ...

Alt dette er selvsagt bare sludder og vås. Virkeligheten er sand i badebuksa, fluer med kalde bein, doven cola, bobiler i lusefart, køståing og tvangsbesøk i såkalte fornøyelsesparker.

I iveren etter å komme til det forjettede land måtte vi overnatte. Jeg hadde selvsagt glemt at svenskene feirer midtsommer på samme vis som nordmenn på sydentur feiret spanske grisefester på 1980-tallet.

Ooa Hela Natten

Ooa Hela Dan

Vi var naboer til partybussen og 1.500 andre svensker natt til 23. juni. Mygg på Finnmarksvidda er å foretrekke. Etter to døgn, lite søvn og 1.600 kilometer i fullpakket feriebil var målet nådd. Danmark. Hvor far så for seg en iskold bayer og rugbrød med lun leverpostei, hakkede rødbeter og bacon. Hvor lenge var Adam i paradis?

– Pappa du må våkne! Nå, pappa! Vi må ikke bli for seine!

Dagen var kommet hvor alle fedres store mareritt skulle bli virkelighet. Legoland med fem unger i 28 varmegrader, skyfri himmel og ikke et vindpust. Resten av dagen forsvant i en flimmer av blinkende lys, plingende lyder og abs-plast i alle regnbuens farger. Klokka 20.00 stolpret jeg meg til bilen. Fremmedlegionen er for pyser.

Men feriemarerittet var ikke helt over. Ikke ennå. Mor styrte GPS-en på veg heim og den var innstilt på Ullared. Alle harryhandlers mor, hvor flere tusen kjøpegale mennesker raser rundt med handlevogner i størrelse 4XL. En nær døden opplevelse.

Etter «ferie» med partysvensker, lego, løver og xl-shoppingsenter tenkte jeg at herfra kan det kun gå oppover. Helt til Michael (9) glimtet til.

– Pappa, jeg har en ide. Neste år tar vi to dager i Legoland og et par dager i Fårup sommerland.

Jeg vurderer faktisk helt seriøst å besøke svigermor i 2019.