– Var 60 meter unna bjørnen

Så bjørn på Jektheia i Namdalseid

En bjørn skal ha blitt observert i Namdalseid onsdag ettermiddag rundt klokken 16.30

BEKYMRET: Hans Petter Hestmo i Namdalseid og Osen beitelag er bekymret etter nok en observasjon av det som trolig var ei bjørnebinne i Namdalseid onsdag. 

FANGET PÅ KAMERA: Denne bjørnen ble fanget opp av et viltkamera i Namdalseid i mai. FOTO: NAMDALSEID OG OSEN BEITELAG  Foto: Viltkamera

NAMDALSAVISA

NAMDALSEID: En person skal ha forlatt bilen ved veien opp til Jektheia i Namdalseid etter å ha hørt rare lyder fra skogen. Da så han en bjørn krysse over vegen, omlag 60 meter framfor bilen. Observatøren ønsker å holde seg anonym.

– Dette var helt klart en skrekkopplevelse for personen som så bjørnen. Han ble nok også litt paralysert, men heldigvis tror jeg det aldri var snakk om noen betydelig fare, sier Hans Petter Hestmo, beitelagsleder i Namdalseid og Osen


Frykter blodig sommer

Fra en datamaskin på kjøkkenbordet overvåker Hans Petter Hestmo (44) sauene sine – via satellitt.

 

– Setter bøndene i beredskap

Ferietid gjør denne situasjonen enda mer ubeleilig for bøndene i området:

– Dette er midt i ferietiden og mange som er på utfart, men når en bjørn lusker i områdene rundt der bøndene har sine sauer setter det helt klart folk i mer beredskap. Det er riktignok tilsynssmenn som går rundt og passer på i ferien, men det gir absolutt ingen god følelse for bøndene, forteller Hestmo.


To sauer tatt av gaupe: – Kan ikke huske lignende

Hans Petter Hestmo fryktet en blodig sommer. Nylig har to sauer blitt tatt av gaupe i Namdalseid.


Interessante funn

Det er også rapportert om en mistenkenlig skogslyd på søndagen:

– Rasling i skogen ble hørt på søndagen, om det var den samme bjørnen, eller om det var en bjørn i det hele tatt vet vi ikke. Et ødelagt vepsebol ble funnet, det kan også være en grevling eller lignende som har gjort det, men den hendelsen er uansett interessant med tanke på den observasjonen som ble gjort i går, sier Hestmo.

– Hvilken størrelse på bjørnen er det snakk om?

– Det er vanskelig å si, men det er anslått at det er ei binne på rundt 100 kilo.

Det er uvanlig at bjørn beveger seg inn på området ved Jektheia der den ble observert. Hestmo gir mye av skylda til myndighetene:

– De klarer på ingen måte å passe på. Det skal ikke forekomme at bjørn beveger seg der, men tydeligvis har de ingen kontroll.

– Har dere fellingstillatelse?

– Ingen sau har blitt påvist tapt enda. Vi kan derfor ikke felle den før får har blitt tatt som følger av bjørnen, avslutter han.

Det er observert bjørn i Namdalseid tidligere i sommer. Den ble fanget på viltkamera, men skadefelling ble ikke innvilget.


Bjørnen er fanget opp av viltkamera i Namdalseid

Beitelaget er frustrert – frykter flere bjørner er på ferdet i området. Søknad om skadefelling er også sendt, men foreløpig ikke innvilget.