Etter den søte kløe, kommer den sure svie

Vi har hatt en helt fantastisk sommer her i Namdalen år. Det har vært godt for både to- og firbeinte. Men med varmen kommer ofte hudplager og ordet våteksem er det nok en del hundeeiere som har stiftet bekjent- skap med i sommer.

  Foto: Trine Wennevik-Wright

Trines tips
  • Tips når uhellet er ute:
  • Sjekk huden grundig ved intens slikking
  • Klipp bort pels rundt våte, røde sår i hud
  • Rens sår med klorheksidin
  • Unngå at hunden slikker på det
  • Kontakt din veterinær hvis såret sprer seg
NAMDALSAVISA

Hva er våteksem?

Våteksem, ofte kalt «hot spot», er en akutt lokal infeksjon som oppstår i fuktig hud. Vanlige årsaker er hyppig bading, varmt fuktig vær, eller intens slikking på hud på grunn av kløe fra insektbitt, analsekkbetennelse og liknende. Huden blir da rød og fuktig med en kvalmende lukt. Uten tidlig behandling sprer infeksjonen seg raskt og dyret blir svært utilpass. Tilstanden er smertefull. Noen raser er mer utsatt og de fleste eiere av Golden Retrievere vet nok hva våteksem er.

Hvordan behandle våteksem

Tidlig behandling kan gjøres hjemme. Det er viktig å gi luft til området og det er helt nødvendig å klippe bort pelsen i området. Deretter må såret renses hyppig med en antiseptisk sårrens. Apotek og veterinærklinikker har egnede produkter. Infeksjonen klør veldig så pass på at hunden ikke har mulighet til å slikke på såret. Å sette på en hundekrage kan være effektivt. Kløedempende salve eller spray og lokal bakteriedrepende behandling er ofte tilstrekkelig, men noen ganger er det nødvendig med antibiotika. Ofte trenger hunden veterinærbehandling under bedøvelse da sårene er smertefulle og det er vanskelig å få klippet og renset dem tilstrekkelig i våken tilstand.

Hvordan forebygge våteksem

Hunder som får våteksem har ofte en svakhet for dette og vil lett være utsatt for å få nye. Ved tilbakefall bør du snakke med veterinær om underliggende årsaker. Allergi, insekt- og flåttbitt, våt pels eller halsbånd etter bading er vanlige årsaker. Få allergier under kontroll, bruk forebyggende behandling mot insekt- og flåttbitt. Unngå bading og sørg for rask pelstørk etter bading. Invester i en egnet barbermaskin og sørg for at du har en sårrens med klorheksidin i huset.