UKESLUTT

Varmen får det til å gå kaldt nedover ryggen

  Foto: Jonas Olsen

NAMDALSAVISA

Idet jeg vrir om lamellene i stua – og solstrålene slår imot meg – kan jeg ikke unngå å tenke; det er nok nå. Nå er jeg lei. Jeg er ikke skapt for dette.

Rekordsommer! skriver VG denne uka. Antallet høysommerdager i år – med over 25 plussgrader – har knust den gamle rekorden fra 1947.

Nordmenn flest har jublet, klimaforskere har ropt varsko. Jeg roper i retur; «endelig er det snart høst!».

Det føles imidlertid ut som at jeg er den eneste. At jeg er et avvik sammenliknet med alt og alle. At jeg blir oppfattet som negativ og ikke setter pris på det alle andre lengter etter store deler av året. Jeg kan faktisk strekke meg til å si at mine årstids-preferanser ofte blir møtt med både hån, sjokk og avsky. Det kan jeg imidlertid leve med. Svært høye temperaturer er det verre med.

Hvorfor? Jeg er egentlig ikke så veldig glad i sommeren.

Ja, du leste riktig. Jeg liker ikke sommeren.

Klimaforskere knytter årets ekstremtemperaturer – som har preget hele kloden – til klimaendringer.

Jeg knytter 30 varmegrader i Namdalen til en klam rygg, svett panne og store problemer med å få sove om natta.

Ifølge Meteorologisk institutt lå gjennomsnittstemperaturen for Norge i juli 4,3 grader over normalen.

Måneden var i tillegg den nest tørreste siden 1900 for hele landet med nedbørsmengder på 55 prosent av normalen.

Det begynner å bli vanskelig for selv den mest innbitte «klimamotstander» å unngå å se konsekvensene av den globale oppvarminga – også i Namdalen.

– Nå får du skjerpe deg! Sommeren er tida på året hvor livet leker. Du har ferie, du har sol, og du har varme. Årets sommer har vært helt fantastisk. Mange dager med temperaturer opp mot 30 grader er himmelsk, sa en kompis i sommer da jeg luftet årstidsfrustrasjonen mine mens jeg forsiktig dro hånda over svetteperlene i panna.

Jo da, late sommerkvelder med gode venner og god drikke er alltid hyggelig. Det er ikke det som får meg til å lengte etter den gode høstlufta. Det er varmen som er problemet.

Heldigvis er det meldt skikkelig namdalssommer til helga; nedbør og 12 «varme»-grader!