Kulturmartna

Gammel Erik skal lokke oste-elskere til Kulturmartnan

Snart fyller Carlos Helguera bilen til randen med Gammel Erik og setter kursen mot Namsos. Men VM-osten får ikke bli med på kulturmartnan.

Høyt og lavt: Ysteren Carlos Helguera kommer til å være lett å få øye på når han inntar Namsos til helga. Med seg har han den prisvinnende osten Gammel Erik i ulike varianter. 

SIKKERSTIKK: Hopping i høyet er alltid noe de yngste setter stor pris på under kulturmartnan på Namdalsmuseet, 

VARIASJON: – Vi har åtte matprodusenter denne gangen. I tillegg har vi en stor variasjon av håndverks- og husflid-produsenter, forteller Brynhild Bremer Viken. 

NAMDALSAVISA

NAMSSKOGAN: For selv om han er midt i innspurten til konkurransene «Det norske måltid» og oste-VM i fødebyen Bergen, skal den prisbelønte ysteren fra Namsskogan delta på kulturmartnan i Namsos.

– Mange av kundene våre er i Namsos, så derfor er det viktig å møte dem. I tillegg er det en hyggelig martna å være på. Du møter mye trivelige folk som er interesserte i det vi har å tilby, sier Helguera når vi spør hvorfor han velger å delta.

Årets meieriprodukt

Første helga i august, ble Helgueras ost Gammel Erik, kåret til årets meieriprodukt under matfestivalen i Trondheim. Prisen har ført til økende etterspørsel, men han lover det blir nok ost på martnan.

– Det tynnes i rekkene, men jeg regner med vi skal ha med oss nok til å dekke etterspørselen i Namsos.

Det er Brynhild Bremer Viken som har det overordnede ansvaret for kulturmartnan som åpner dørene for publikum en dag senere enn resten av martnan. Først fredag formiddag kan publikum møte opp og se og smake på Gammel Erik og produktene til de 31 andre utstillerne som vil være på plass ved Namdalsmuseet.

Ser fram til folkelivet

– Vi har åtte matprodusenter. I tillegg har vi en stor variasjon av håndverks- og husflid-produsenter, forteller Viken.

Og det er ikke bare blant produktene variasjonen er stor.

– Eldste utstiller er over 90 år. Hun lager sopelimer.

Det er ikke bare handel som vil foregå på museet i helga. Viken lover et variert program med masse aktiviteter.

– Det blir hopping i høyet, du kan leie en kanin til å løpe i hinderløype eller bare kose med den og det blir fiskekastkonkurranse for å nevne noe. Vi har også museumsguiden på plass, så vi håper folk også vil ta seg tid til å besøke museet, sier Viken.

– Hvorfor arrangerer dere kulturmartnan?

– Vi synes det er viktig å bidra til at kulturarven tas vare på. Blant annet ved at det lages tradisjonell mat og andre produkter.

– Hva ser du mest fram til i helga?

– Når det kryr av glade folk som koser seg på området. For vi har bestilt godt vær, skjønner du.