Søte jenter og tøffe gutter

Idas tips
  • Ønsker du mer kunnskap om kjønn, identitet og seksualitet blant barn og unge?
  • I så fall er du hjertelig velkommen på Skeiv fagdag i Kulturhuset i Namsos 27 september.
  • Målet med dagen er bevisstgjøre voksne slik at vi kan gi alle barn og unge en trygg og inkluderende hverdag, hjemme, på fritida, i barnehagen og på skolen.
  • Påmelding, info og program finner du på helsestasjon for ungdom sin facebookside og på Namsos kommune sin heimeside.
NAMDALSAVISA

Jeg var på en lekebutikk her om dagen. Mens jeg trålet hyllene etter en passende bursdagsgave, kom jeg over ulike «Gjør det selv»-bokser. Det var pakker hvor du kunne lage kult slim eller raketter, frontet av tøffe gutter i laboratoriefrakk og vernebriller. I samme hylle sto pakker hvor du kunne lage din første parfyme eller lage ditt eget spa, frontet av søte jenter med lipgloss og maskara. Jeg ble akutt oppgitt, men mest av alt lei meg på vegne av barna.

Vi voksne styrer og legger premisser for barna våre i hverdagen, også når det kommer til hva de har på seg og hva de leker med. Mange voksne har meninger om hvordan barn skal kle seg og oppføre seg, og mange signaliserer bevisst eller ubevisst hva som passer seg for jenter og hva som er greit for gutter. Til grunn for dette ligger tokjønnsnormen, hvor det finnes gutter eller jenter. Dette er også gjeldende norm i mange av butikkene som selger leker, klær og utstyr til barn. Her finner vi jentehyller og guttehyller, praktisk tenker noen, jeg tenker at det bidrar til å opprettholde gapet mellom kjønnene.

Gutter som vil ha på kjole kan sette fart i stress og engstelige tanker hos enkelte voksne. Dersom et barn ikke oppfører seg slik det forventes, kan dette bli lagt merke til og kommentert. Som foreldre kan man kjenne på en bekymring for om barnet skal bli ertet eller utestengt fordi barnet er «annerledes». Barn er faktisk noen av de mest inkluderende og tolerante vi har blant oss. Så lenge de får en god og rettferdig forklaring så er det meste greit.

Problemet her er vi voksne som skaper og opprettholder disse kjønnsrammene, og våre holdninger til kjønn. Forskning på barn i Norge viser at jenter og gutter blir behandlet ulikt, helt ubevisst. Barn blir begrenset av de voksne og ledet over i typiske jente- og gutteleker. Jenter som lekte med biler og konstruksjonslek, ble sporet inn på mer tradisjonell dukkelek. Jenter fikk kommentarer på at de var søte og yndige, mens guttene på sin side fikk høre at de var store og sterke. Sannheten om at rosa og Barbie er jenteting, og at Batman og blått er gutteting er dermed skapt av voksne. Vi begrenser dermed mulighetene for hvordan barn og unge kan uttrykke seg gjennom klær og aktiviteter.

Jeg tror at barn og unge som får rom til å prøve ut forskjellige leker og uttrykk, får en bedre barndom med trygghet til å finne ut hvem de er. Dersom vi klarer å løse opp i kjønnsrollene for barna våre, vil dette også føre til mer likestilte voksne. Derfor er det beste vi voksne kan gjøre å støtte unger som vil og tør tenke annerledes, og heie på alle barn i kjole og alle små sjørøvere.

Her sparker jeg selvsagt inn en del vidåpne dører, men de fleste kan vel være enig i at hvilket kjønn du har ikke bør definere hvem du er som menneske og barn. Samtidig som en trygg oppvekst bør være fri fra skam fordi du ikke helt passer inn i samfunnets trange kjønnsrammer. Med pekefingeren høyt hevet vil jeg minne om at vi har en veg å gå før alle barn av alle kjønn kan få være seg selv på akkurat den måten de vil.